Den internationella dagen för mänskliga rättigheter 

Idag, den 10 december, är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Det uppmärksammas på olika sätt runt om i världen, även av SKR och i kommuner och regioner runt om i landet. Veckan inleddes med MR-dagarna och SKR har publicerat fyra poddavsnitt på människorättstema.

Den 10 december 1948 antog Förenta Nationernas generalförsamling den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. För att uppmärksamma detta inrättade FN 1950 den internationella dagen för mänskliga rättigheter, som sedan dess högtidlighålls årligen den 10 december. Dagen är en påminnelse om att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.

SKR i podcast om mänskliga rättigheter

Som ett led i att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna har SKR publicerat fyra temapoddar i SKR:s podcast Demokratiresan. De fyra avsnitt som har publicerats under veckan belyser på olika sätt hur mänskliga rättigheter har bäring på den lokala nivån och är relevanta i kommuner och regioners verksamheter.

Avsnittens innehåll i podcasten Demokratiresan

Rätt att rösta och valfrämjande insatser för grupper som i lägre utsträckning deltar i den representativa demokratin.

#53 Rätt att rösta

MR-aspekter på korruption och otillbörlig påverkan, och varför principerna om transparens och ansvar är viktiga för att säkerställa mänskliga rättigheter; podden gästas av Institutet mot Mutor (IMM).

#54 Relationen mellan korruptionsbekämpning och mänskliga rättigheter

Tillsammanskontraktet i Örnsköldsvik, och hur lokal demokrati kan byggas starkare genom att delaktiggöra fler aktörer i lokalsamhället, och inte minst medborgarna

#55 Tillsammanskontraktet i Örnsköldsvik

Internationellt samarbete genom kommunala partnerskap, ICLD gästar podden tillsammans med två kommuner som berättar hur samarbete med internationella partners förbättrar arbetet i de egna verksamheterna.

#56 Internationellt partnerskap för starkt MR-arbete lokalt

Många arrangemang för att uppmärksamma MR

Runt om i landet har arrangemang för att uppmärksamma de mänskliga rättigheterna pågått hela veckan. I Göteborg anordnades nordens största människorättskonferens MR-dagarna under måndagen och tisdagen. Temat var Mänskliga rättigheter + Demokrati, och både SKR och flera kommuner och regioner medverkade vid konferensen. Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen var i egenskap av värdar även medarrangörer till arrangemanget, och bidrog med en tydlig förankring i den lokala nivån.

Utöver MR-dagarna anordnar Borås stad idag fredag en nationell människorättskonferens, som avslutning på den rättighetsmånad som kommunen genomfört tillsammans med andra aktörer i lokalsamhället sedan starten den 10 november.

Skribent

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  900

  Regler för kommentarer

  Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

  Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

  Informationsansvarig

  • Cecilia Ramqvist
   Handläggare

  Kontakta oss

  Kontaktformulär SKR
  Verifiering * (obligatorisk)
  Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

  Om bloggen

  Välkommen till SKR:s blogg om mänskliga rättigheter. Vi som bloggar är Cecilia Berglin, Cecilia Ramqvist och Björn Kullander, och ingår i den projektgrupp som arbetar med överenskommelsen med regeringen fram till 1 september 2023.

  I bloggen berättar vi om olika utbildnings- och utvecklingsprojekt med fokus på praktiskt rättighetsarbete för politik och förvaltning i kommuner och regioner. Vi har också ambitionen att dela med oss av nationella och internationella erfarenheter av aktivt arbete för att respektera, skydda och främja mänskliga rättigheter.

  Prenumeration

  Prenumerera

  Sök i bloggen