När budgeten blir en ogenomtränglig djungel
I förra veckan presenterade regeringen budgetproposition för 2025. Den är över 3000 sidor lång och det är inte helt enkelt, ens för ett vältränat öga, att få en överblick bland posterna.
Som vanligt har det snurrat runt en massa olika siffror i flera veckors tid. Enligt mitt tycke är budgeten inte särskilt transparent. Ibland läggs tidigare satsningar ihop med gamla satsningar och allt presenteras som en satsning. ibland presenteras den totala satsningen över alla år som ett belopp, i stället för att presentera ökningen per år, och så vidare.
Det här är absolut inget nytt för denna regering, Men, jag kan konstatera att ju fler ettåriga satsningar som görs desto ogenomträngligare blir budgeten. För att förstå om det kommer en ny satsning i budgeten måste man veta hur mycket regeringen hade tänkt att lägga på ändamålet innan budgeten presenterades och jämföra med det. Att ha sådan koll är att ställa alltför stora krav på invånarna.
Svårt att veta om det är nya eller gamla pengar
För oss som hanterar budgetposterna som ges till kommuner och regioner krävs ett tränat öga för att kunna informera om det är gamla eller nya pengar, alternativt om det är en ökning eller minskning jämfört med tidigare år.
Det finns dock en tabell där olika utgiftsområdens utveckling presenteras över åren så att man kan följa vad som händer över tid. Tabellen heter ”Utgifter 2023–2027 per utgiftsområde (miljarder kronor)”.
Statens budget i siffror, Regeringen
Tabellen visar hur mycket pengar som lades till ett utgiftsområde 2024 och hur mycket regeringen avser att lägga till utgiftsområdet 2025, 2026 och 2027. Den är visserligen väldigt grov, så man ser inte specifika satsningar inom ramen för de olika utgiftsområdena, men å andra sidan är den överskådlig och ger en bra överblick för den som vill grotta ned sig i vilka områden som fått och kommer att få de största tillskotten de kommande åren.
Det var stora satsningar på kommunsektorn mellan 2023 och 2024, men efter det ligger nivån fast och minskar till och med lite.
Stora satsningar på rättsväsende och försvaret
De utgiftsområden som ökar mest är Utgiftsområden 4: Rättsväsendet, från 70 till 100 miljarder mellan 2023 och 2027 och utgiftsområde 6: Försvar och samhällets krisberedskap, som ökar från 96 miljarder 2023 till som mest 178 miljarder år 2026. När det gäller utgiftsområde 22: Kommunikationer, är det främst 2026 och 2027 som det finns en ökning från 94 miljarder 2025 till 110 miljarder 2027.
Den stora satsningen på hushållen som görs med sänkta skatter framgår dock inte, trots att det är den största utgiftsökningsposten i budgetpropositionen.
Sedan några år tillbaks finns också en fördelning per kommun och län för de riktade statsbidrag som presenterats.
Lokal fördelning av satsningar i budgetpropositionen för 2025, Regeringen
Innan man tittar på den bör man dock läsa SKR:s cirkulär om budgeten för att veta vilket som är nya medel eller ej.
Cirkulär 24:40 Budgetpropositionen för 2025 samt höständringsbudgeten för 2024
Skribent
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Regler för kommentarer
Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.
Här är våra regler:
- Kommentarerna ska hålla en god ton.
- Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
- Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
- Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
- Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.
Kommentarer