Hur kan börsoron påverka kommuner och regioner?
Svaga arbetslöshetssiffror från USA och en oväntat stor räntehöjning från Japans centralbank har skapat oro på börserna i veckan.
Världens aktiebörser har skakat den senaste veckan, med anledning av dels arbetslöshetssiffror från USA, vilka var svagare än marknadsförväntningarna, dels en oväntat stor räntehöjning från Japans centralbank. Kursnedgångar och volatiliteten på finansmarknaderna ska också ses i skenet av att många väljer att plocka hem vinster efter den senaste tidens starka börsutveckling.
Kommuner och regioner har cirka 250 miljarder i finansiella tillgångar, varav ungefär hälften i aktier. Det är främst regionerna som har aktier. Så hur det går på börsen har stor betydelse för det redovisade resultatet vid årets slut, då marknadsvärdet på tillgångarna vid årets slut jämförs med värdet vid föregående års bokslut.
När vi gör prognoser för kommunernas och regionernas resultat räknar vi dock inte med vare sig vinster eller förluster på dessa finansiella tillgångar. Det handlar sällan om att vinster eller förluster på dessa finansiella tillgångar realiseras. Dvs aktierna eller fonderna säljs sällan, och det är först vid försäljning kommuner och regioner kan tillgodogöra sig likviditeten.
När kommer nästa skattunderlagsprognos och hur kan den påverkas?
Förutom börsoron ser vi något ökade samhällsekonomiska risker utifrån det osäkra geopolitiska läget, främst i mellanöstern. Detta kan påverka både inflationen och svensk export direkt men även konsumtion och investeringar indirekt via kraftigt fallande börser globalt vid en större konflikt. Så länge inte situationen försämras betydligt är den ekonomiska påverkan liten och exakt vad som händer om det blir värre är svårt att sia om.
För er som inte noterat det har vi tidigarelagt vår nästa skatteunderlagsprognos till den 22 augusti. I dagsläget ser vi dock ingen anledning till några större revideringar av prognosen med anledning av börsoron och det geopolitiska stämningsläget.
God ekonomisk hushållning – nya regler, ny skrift
I kommunallagen finns regelverket för hur kommuner och regioner ska sköta sin ekonomiska förvaltning. Från och med räkenskapsåret 2024 gäller ändringar i kommunallagens kapitel 11 om den ekonomiska förvaltningen med bland annat en ny resultatreserv och att resultatutjämningsreserven avvecklas under en tioårsperiod. Även vissa förändringar har gjorts i lag om kommunal bokföring och redovisning.
Vi har utifrån förändringarna, och det faktum att tiden gått, sett ett behov av att uppdatera och omarbeta våra skrifter om god ekonomisk hushållning. Därför publicerar vi inom kort en ny skrift utifrån de regler som gäller idag och erfarenheter från frågor som vi fått till oss från kommuner och regioner.
Den nya skriften kommer, om planen håller, att publiceras nästa vecka. I skriften vill vi informera om vad regelverket innebär och hur det kan bidra till en långsiktigt hållbar ekonomi och effektiv verksamhet. Vår ambition är inte att normera hur regelverket ska tillämpas, utan ge ett inspel som förhoppningsvis kan inspirera till ett utvecklingsarbete i den egna kommunen eller regionen.
Kommer du till Kommek?
För dig som ska åka till Kommek den 14-15 augusti, så ligger programmet här:
Som du ser är det indelat i olika kategorier, så att det ska gå lättare att välja det man vill lyssna på. Själv ska jag prata på fyra olika seminarier, vi kanske ses där?
Skribent
Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Regler för kommentarer
Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.
Här är våra regler:
- Kommentarerna ska hålla en god ton.
- Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
- Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
- Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
- Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.
Kommentarer