Fyra av sex avtal klara – än pågår avtalsrörelsen

Det känns bra att vi nu är klara med fyra av sex centrala kollektivavtal. Förhandlingarna har varit svåra men konstruktiva. Det har gjorts en hel del ändringar i avtalen den här gången. Förändringar som kan bidra till att klara utmaningen med kompetensförsörjningen.

Förra årets förhandlingar präglades av stora samhällsutmaningar och ett besvärligt ekonomisk läge. Det var tuffa tider med ansträngd ekonomi och hög inflation. Den höga inflationen hade dessutom ätit upp flera års reallöneökningar. Detta ledde av förståeliga skäl till hög frustration hos medarbetarna och stora förväntningar på löner och bättre villkor, på ett sätt som centrala parter omöjligen kan möta upp i våra förhandlingar. Förhandlingarna blev därför väldig stökiga med både ett varsel om konflikt från Kommunal och en utdragen konflikt med Vårdförbundet. Eftersom förutsättningar och utmaningar såg ungefär lika ut när vi gick in i årets förhandlingar kände vi en viss oro inför hur det skulle gå den här gången.

Så här långt kan jag konstatera att förhandlingarna har varit svåra, men samtidigt mycket konstruktiva. Nästan en miljon medarbetare i kommuner och regioner har klara kollektivavtal.
Vi och facken har i mångt och mycket varit överens om problembilden, men såklart i vissa delar haft olika uppfattning om hur problemen bäst ska lösas. Jag tycker att slutresultatet i de avtal som vi har landat är väl balanserat, med lösningar på kortare och längre sikt riktade både till medarbetare och verksamhet.

Att underlätta kompetensförsörjningen är avtalens främsta fokus

Kompetensförsörjningen är, som bekant, välfärdens största utmaning. Bristen på arbetskraft gör att fler rekryteringar inte enbart är lösningen för välfärden. Arbetsgivarnas förmåga att ta tillvara och utveckla kompetensen hos befintlig personal samt att utveckla nya arbetssätt är avgörande för att klara kompetensutmaningen. Detta har vi haft för ögonen när vi har förhandlat.

Vi har kommit överens om flera åtgärder i syfte att underlätta kompetensförsörjningen. Det handlar bland annat om att ge fler möjlighet att vilja arbeta heltid, förlänga arbetslivet för seniora medarbetare, höja de särskilda ersättningarna på svårbemannade tider och förbättra arbetsgivarnas planeringsförutsättningar. Vi har också träffat flera överenskommer som innebär att parterna ska arbeta med flera stora utvecklingsområden. Löneavtalet och arbetstidsområdet är två av dem.

Nu hoppas jag att vi snart ska träffa avtal även med Läkarförbundet och Sveriges Lärare. Med dessa organisationer pågår det fortfarande förhandlingar. Än pågår avtalsrörelsen!

Skribent

Regler för kommentarer

Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

Här är våra regler:

  • Kommentarerna ska hålla en god ton.
  • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
  • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
  • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
  • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

Om bloggen

Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

Prenumeration

Prenumerera

Sök i bloggen