Befolkningsförändringar sätter nya ramar för välfärden

Enligt SCB föds det allt färre barn, tillskottet av personer i arbetsför ålder är lågt medan antalet personer över 80 år ökar markant fram till 2033. SKR:s ekonomirapport pekar på att den här demografiska utvecklingen kommer att ha en stor påverkan på välfärdens verksamheter framöver.

SKR:s ekonomirapport har ett intressant fördjupningskapitel om den demografiska utvecklingen i Sverige under de kommande tio åren. Prognosen för befolkningsförändringarna fram till 2033 visar att det föds färre barn, att det är få i arbetsför ålder och att det blir många fler över 80 år. Det innebär framför allt två saker för kommuner och regioner:

  • Med allt färre barn och unga och allt fler över 80 år kommer resurser och budget att behöva omfördelas från förskola och skola till hemtjänst och äldreomsorg.
  • Vi ser ett historiskt lågt tillskott av personer i arbetsför ålder samtidigt som kompetensbristen är enorm på hela arbetsmarknaden. Enbart rekrytering räcker inte för att säkra kompetensförsörjningen i välfärden.

Se över skolverksamheterna och planera omställningen

Med ett kraftigt minskat antal barn är det aktuellt för många kommuner att se över såväl organisation som antal skolenheter. På samma sätt behöver dimensioneringen av kommunernas äldreomsorgsverksamheter ses i ljuset av att äldre över 80 år i genomsnitt ökar med 38 procent.

Att förändra skolstrukturen och eventuellt behöva lägga ner enheter är en svår omställning att göra. Det kommer att krävas svåra beslut på många håll där en öppen och transparent process kan underlätta kommunikationen såväl internt som med invånare, vårdnadshavare och elever. Varje kommun behöver hitta anpassade lösningar för sin specifika situation och sina förutsättningar.

Arbeta strategiskt med kompetensförsörjningen

Den kanske allra tydligaste påverkan på kompetensförsörjningen är att det är så få personer i arbetsför ålder som tillkommer på arbetsmarknaden under de kommande tio åren. I åldersspannet 25-60 år tillkommer 13 000 personer fram till 2033. Det kan jämföras med föregående tioårsperiod, 2013-2023, då det tillkom 455 000 personer i åldern 25-60 år. Det är en anmärkningsvärd minskning.

Sett till befolkningsutvecklingen är det således uppenbart att arbetskraften inte kommer att räcka till, om vi fortsätter jobba på samma sätt som idag. Nyrekryteringar kommer att behöva kompletteras med flera andra åtgärder. Det handlar exempelvis om att bättre ta tillvara på befintliga medarbetares kompetens, och att satsa på det förebyggande arbetsmiljöarbetet så att fler kan och vill arbeta heltid och längre upp i åldrarna. Framför allt kommer arbetet med att skapa ett hållbart arbetsliv vara en nyckel för att attrahera, behålla och utveckla medarbetare i välfärden.

Läs vidare

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen