Årets handledare finns i äldreomsorgen

Jag tror vi alla bär med oss den där kollegan som fick en att känna sig sedd och värdefull fast man var ny och kände sig allt annat än kompetent. Som gjorde att man vågade fråga en extra gång, att man vågade prova fast det kändes skakigt och som gjorde att det var roligt att komma till jobbet. En skicklig handledare är ovärderlig.

Vård- och omsorgscolleges rikskonferens går av stapeln idag och en av de märkvärdigaste och festligaste inslagen var när årets handledare utsågs. I år heter hon Annica Karlsson. Hon arbetar i äldreomsorgen i Kinda kommun i Östergötland. En elev säger om Annica:

De bedömningar hon gör är ärliga och autentiska. Hon ger konstruktiv kritik, visualiserar och konkretiserar lärsituationer. Jag känner mig mycket tryggare i min yrkesroll och vågar ifrågasätta och öppna upp för gemensam reflektion. Hennes stöd betyder väldigt mycket för mig, jag kan alltid vända mig till henne med mina funderingar.

Det finns tyvärr en stor oro bland elever som läser vård och omsorgsprogrammet på gymnasiet och även bland de som har funderat på att läsa vård och omsorg men valt andra program. Oron handlar om att inte trivas på skolan, inte passa in, inte känna sig trygg, men också kring studietempo och att tappa motivationen. Det här visar en undersökning från Ungdomsbarometern om ungas attityder till gymnasieutbildning och jobb inom vård och omsorg, som presenterades på rikskonferensen.

En skicklig handledare ger trygghet och motivation

Här kan det arbetsplatsförlagda lärandet och en skicklig handledare spela en viktig roll för att bli trygg i sitt studieval och få motivation att fortsätta. Ungdomsbarometerns undersökning visar samtidigt att främsta anledningen att välja vård- och omsorgsprogrammet var för att få jobb direkt efter gymnasiet. Men även att de som funderar på att läsa vård- och omsorgsprogrammet lägger stor vikt vid att få hjälpa andra i sitt kommande arbetsliv.

Ungdomsbarometern har alltså tittat både på de som väljer vård- och omsorgsprogrammet men även de som funderade på det men valde andra program. Bland de som funderade men valde andra program var det vanligt att välja högskoleförberedande program. Ungdomsbarometern ser att det finns en stor grupp som ser vård och omsorg som ett bra kortsiktigt jobbval, som dessutom har goda framtidsutsikter.

Tyvärr är kännedomen om att yrkesprogrammen numera ger automatisk högskolebehörighet låg, så här finns sannolikt en potential att locka fler till vård- och omsorgsprogrammet. Och oavsett om en elev ser vård och omsorg som ett kortsiktigt eller långsiktigt studie- och yrkesval kan en skicklig handledare, som Annica, göra all skillnad för en elevs framtida yrkesliv.

Läs vidare

Skribent

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    900

    Regler för kommentarer

    Kommentarer som innehåller stötande innehåll, eller innehåll som inte alls har med ämnet att göra kommer att sorteras bort.

    Här är våra regler:

    • Kommentarerna ska hålla en god ton.
    • Kommentarer får inte innehålla hat eller hot
    • Kommentarerna ska vara kopplade till inlägget
    • Kommentarer riktade till andra aktörer/verksamheter kommer inte att publiceras.
    • Kommentarer får inte utgöra spam. Spam är när inlägg av samma typ återkommer med hög frekvens från en eller ett fåtal användare.

    Kontakta oss

    Kontaktformulär SKR








    Verifiering * (obligatorisk)
    Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.

    Om bloggen

    Välkommen till SKR:s arbetsgivarblogg. Vi bloggar om olika aspekter av arbetsgivarfrågor inom kommuner och regioner. Under de perioder när vi befinner oss i avtalsrörelse blir det ofta fokus på just detta.

    Prenumeration

    Prenumerera

    Sök i bloggen