Publicerad 2 april 2025

Lag om skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter

Från 1 april 2025 ska kommuner och regioner lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter enligt en ny lag. Uppgifterna ska lämnas på begäran eller eget initiativ och ska ge brottsbekämpande myndigheter bättre förutsättningar att förebygga och bekämpa brott.

Reglerna i den nya lagen, som är sekretessbrytande, innebär att bland annat tjänstemän inom kommuner och regioner kan lämna uppgifter som de uppmärksammar i sin vanliga verksamhet till brottsbekämpande myndigheter om dessa behövs där. Lagen underlättar också ett enkelt och effektivt uppgiftslämnande inom ramen för ett pågående samarbete mellan en kommunal myndighet och en brottsbekämpande myndighet.

Lag (2025:170) om skyldighet att lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna, Sveriges Riksdag

Prop. 2024/25:65 Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen, Regeringskansliet

Skyldigheten att lämna uppgifter gäller både offentliga och sekretessbelagda uppgifter som finns tillgängliga för den kommunala myndigheten. Det finns inga regler om på vilket sätt uppgifterna ska lämnas. För uppgifter som omfattas av en sekretessbestämmelse kan det ibland finnas anledning att avstå från att lämna ut uppgiften efter en intresseavvägning. Vid intresseavvägningen ska sekretessintresset vägas mot brottsbekämpningens intresse av uppgiften.

Översikt av lagen om uppgiftsskyldighet (PPT) Powerpoint, 639 kB.

Vägledning till kommuner och regioner inför lagstiftning om ökat informationsflöde till brottsbekämpning, Polismyndigheten (PDF) Pdf, 104 kB.

Brottsbekämpande myndigheter är Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket, Kustbevakningen och Åklagarmyndigheten (2 § i nya lagen)

Vägledning för uppgiftslämnande aktörer, Ekobrottsmyndigheten (PDF) Pdf, 207 kB.

Vi har på denna sida samlat riktlinjer som gäller för såväl kommuner och regioner som myndigheter och rektorer. Vi avser att uppdatera sidan löpande när nya vägledningar från brottsbekämpande myndigheter finns tillgängliga eller annars vid behov.

Kommuner och regioner ska lämna uppgifter

Kommuner och regioner ska lämna en uppgift till brottsbekämpande myndigheter om informationen behövs för att bekämpa brott, enligt 6 §. Skyldigheten gäller både på begäran och på eget initiativ. Den gäller inte för uppgifter som omfattas av socialtjänstsekretess eller hälso- och sjukvårdssekretess, enligt 8 §, eller för uppgifter som omfattas av rektorns uppgiftsskyldighet, enligt 7 §.

Med brottsbekämpande verksamhet menas att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda eller lagföra brott.

Uppgifter som behövs i brottsbekämpande verksamhet

Tröskeln är låg för att lämna ut uppgifter, men det måste finnas en konkret anledning som ger stöd för att uppgiften behövs. Samråd kan ske med en brottsbekämpande myndighet.

Om en brottsbekämpande myndighet begär information kan den som ska lämna information som regel utgå från att uppgiften behövs. Därefter beslutar den som lämnar ut informationen vilka specifika uppgifter som ska lämnas. Begäran från den brottsbekämpande myndigheten behöver vara tydlig.

Om den som lämnar information är osäker på vilken brottsbekämpande myndighet uppgifter ska lämnas till, bör samråd ske med de brottsbekämpande myndigheterna.

Undantag om sekretessintresset väger tyngre

Huvudregeln är att uppgifter ska lämnas ut. En uppgift ska dock inte lämnas om det finns en regel om sekretess som gäller för uppgiften och det står klart att intresset som sekretessen ska skydda har företräde framför intresset av att uppgiften lämnas ut.

Omständigheter som kan tala för att en uppgift inte ska lämnas ut är att den:

  • omfattas av absolut sekretess
  • lämnats i förtroende
  • är av känslig art
  • handlar om affärs- och driftsförhållanden och ett röjande kan leda till betydlig skada för en näringsverksamhet.

Om uppgiften gäller allvarlig brottslighet eller organiserad eller systematiskt bedriven brottslighet väger brottsbekämpningens intresse ofta tungt.

Alla myndigheter ska lämna kontaktuppgifter

Kommunala och regionala myndigheter ska, på begäran, lämna kontaktuppgifter som rör fysiska personer till en brottsbekämpande myndighet om de behövs för brottsbekämpning. Det gäller alla myndigheter, även socialtjänsten och hälso- och sjukvården, samt viss yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet.

Med kontaktuppgifter menas bostadsadress, telefonnummer eller e-postadress, arbetsplats, ombud eller företrädare, användarnamn eller ip-adress. Även adresser till fritidsboende eller boxadresser räknas som kontaktuppgifter. Uppgifter om ett inbokat möte hos en myndighet faller utanför.

Undantag om det finns synnerliga skäl

En uppgift ska inte lämnas ut om det finns en bestämmelse om sekretess eller tystnadsplikt som gäller för uppgiften och synnerliga skäl talar för att intresset som sekretessen ska skydda har företräde framför intresset av att uppgiften lämnas till brottsbekämpningen. Det är alltså bara i undantagsfall som uppgifter inte ska lämnas ut. Detta kan förekomma inom exempelvis hälso- och sjukvården eller socialtjänsten, om det bedöms att en person med stort hjälpbehov skulle avstå från att ta emot hjälp om uppgiften lämnas vidare.

Kommunala och regionala myndigheter som får en begäran kan som regel utgå från att uppgifterna behövs för brottsbekämpning. Därefter beslutar den som lämnar ut informationen vilka specifika uppgifter som ska lämnas.

Rektorer ska lämna uppgifter från verksamheten

En rektor inom skolväsendet ska lämna en uppgift som finns i rektorns verksamhet till brottsbekämpande myndigheter om den behövs för brottsbekämpning. Bestämmelsen gäller både på begäran och på eget initiativ, men har vissa skillnader beroende på vilken situation det är.

Skyldigheten gäller i alla skolformer inom skolväsendet och även öppen fritidsverksamhet enligt 25 kap. skollagen och för fritidshem som inte är integrerade med en skolenhet eller förskoleenhet. I dessa fall gäller skyldigheten för den personal som huvudmannen utser.

Uppgifter som omfattas av hälso- och sjukvårdssekretess, exempelvis inom den medicinska elevhälsan, omfattas inte av skyldigheten.

Rektor får delegera till en anställd eller uppdragstagare vid förskole- eller skolenheten att fullgöra uppgiftsskyldigheten om den anställde har tillräcklig kompetens och erfarenhet att fullgöra uppgiften med stöd av 2 kap. 10 § skollagen.

Uppgifter på eget initiativ

En rektor ska lämna uppgifter som finns i rektorns verksamhet till Polismyndigheten om det bedöms att uppgiften behövs för brottsbekämpning. Det finns ingen skyldighet att lämna uppgift på eget initiativ till andra brottsbekämpande myndigheter.

Skyldigheten att lämna uppgifter är inte begränsad till brottslighet av viss allvarlighet. Uppgifter kan behöva lämnas om det finns oro för att en elev är på väg in i kriminalitet eller riskerar att utsättas för brott, eller om brottslig verksamhet misstänks ske på skolan.

Undantag om det finns övervägande skäl

En uppgift ska inte lämnas ut om övervägande skäl talar emot det. Det gäller både sekretessbelagda och offentliga uppgifter. Det kan exempelvis handla om uppgifter inom elevhälsan och som gäller psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Skäl kan finnas om skolan framgångsrikt stödjer en elev och ett uppgiftslämnande kan störa pågående eller planerade insatser. Skolan kan också väga in att ett utlämnande inte får medföra oproportionerligt stor påverkan på den egna verksamheten. Vid allvarlig eller systematisk brottslighet bör brottsbekämpningens intresse av att ta del av uppgiften som regel väga tyngre.

Uppgifter på begäran

En rektor ska lämna uppgifter som finns i verksamheten på begäran av en brottsbekämpande myndighet om uppgiften behövs för brottsbekämpning.

De uppgifter som kan begäras är i huvudsak samma som gäller för uppgiftslämnande på eget initiativ.

Undantag om det finns övervägande skäl

En uppgift ska inte lämnas ut om det finns en regel om sekretess eller tystnadsplikt som är tillämplig på uppgiften och övervägande skäl talar för att intresset som sekretessen eller tystnadsplikten ska skydda har företräde framför intresset av att uppgiften lämnas ut. Om uppgiften inte omfattas av en sekretessregel ska ingen intresseavvägning göras. Vid intresseavvägningen ska samma omständigheter som beaktas inför uppgiftslämnande på eget initiativ beaktas.

Informationsansvarig

  • Mia Hemmestad
    Förbundsjurist
  • Kalle Larsson
    Förbundsjurist

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.