Publicerad 22 oktober 2024

Öppna jämförelser – Miljöarbetet 2024 i regionerna

Årets resultat visar på en fortsatt energieffektivisering av fastigheterna och ökad andel förnybara drivmedel i kollektivtrafiken. Regionernas miljöarbete har tagit tydliga kliv framåt trots tuffare ekonomiskt läge.

Öppna jämförelser: Miljöarbetet 2024 i regionerna (PDF)

Huvudresultat i årets rapport

  • Energieffektiviseringen sparar 600 miljoner kronor per år och andelen förnybara drivmedel i kollektivtrafiken är nu 95 procent. Den direkta klimatpåverkan har minskat kraftigt över tid, exempelvis med nästan tre fjärdedelar från medicinska gaser.

Ett tuffare ekonomiskt läge för regionerna med ökade priser på livsmedel och energi och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge märks även inom miljöarbetet:

  • Flera regioner rapporterar om personalminskningar, mindre utrymme för konsultinsatser och slopade miljöledningssystem.
  • Intresset ökar för resurseffektivitet och cirkulära lösningar, till exempel återbruk av möbler och flergångsmaterial.
  • Närproducerade livsmedel ges ökad prioritet, samtidigt som andelen ekologiska livsmedel minskat efter ökade kostnader för både livsmedel i stort och för ekologiskt.
  • Andelen förnybara drivmedel har fortsatt att öka i kollektivtrafiken, men några regioner har ökat andelen fossil diesel inom kollektivtrafiken och backat på omställningen av ambulanser och andra fordon till biodrivmedel. Antalet elbussar ökar, men osäkerhet om styrmedel är en utmaning för både kollektivtrafiken i stort och andelen förnybara drivmedel.
  • Ökade kostnader för först el och sedan fjärrvärme har bidragit till energibesparingar och överflyttningar mellan energislagen. Några regioner har använt mer fjärrvärme för att frigöra eleffekt för andra ändamål.
  • Antibiotikaförsäljningen har ökat, men fortfarande till lägre nivåer än innan pandemin.

Regionernas klimatberäkningar är viktiga verktyg för att minska verksamhetens klimatpåverkan. De regioner som även har följt klimatpåverkan över tid visar på en sammantagen minskning på 300 000 ton koldioxidekvivalenter. Den indirekta klimatpåverkan från köpta varor och tjänster är dock ungefär fyra gånger större än de mer direkta utsläppen från byggnader, kollektivtrafik och transporter som regionerna mer traditionellt har följt och kunnat minska. En gemensam modell för klimatredovisning har tagits fram och används i de allra flesta regioner, vilket ger ett bättre beslutsunderlag för att prioritera insatser.

För rapportens sex indikatorer presenteras både resultat och framgångsfaktorer med exempel. Skillnaderna mellan regionerna är stora och jämförelserna visar på möjligheten till fortsatta förbättringar. Skillnaderna i miljöprestanda beror till stor del på olika ambition och mål i regionernas miljöarbete. Men de speglar även skillnader i geografiska förutsättningar och verksamheternas omfattning.

Resultat i korthet 2009–2023

  • Antibiotikaförskrivning: minskat 31 procent, men ökat 17 procent sedan 2021
  • Ekologiska livsmedel: ökat från 13 till 40 procent, men minskat 4 procentenheter sedan 2019
  • Förnybara drivmedel i kollektivtrafiken: ökat från 42 till 95 procent
  • Energianvändningen per lokalyta: minskat 21 procent, varav 1,5 % procentenhet sedan 2022
  • Medicinska gasers klimatpåverkan: minskat 72 procent, men ökat 8 procent sedan 2022

Jämförelsen publiceras i samarbete mellan SKR och regionernas miljöchefer.

Hitta din regions resultat i Kolada

All statistik som hör till Öppna jämförelser finns i verktyget Jämföraren i databasen Kolada. Klicka på länken nedan till Jämföraren och välj region.

Hitta din regions resultat i Kolada - direktlänk till Jämföraren (nytt fönster)

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Andreas Hagnell
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.