Publicerad 14 december 2021

Svenska politiker nominerade i Europeisk innovationstävling

Fossilfritt stål, regnkärlek i Göteborg, generationsöverskridande boende, regnbågsfärgade övergångsställen och interaktiva byggsatser på gatan - alla dessa nyskapande lösningar är nominerade till priset "Innovation in Politics Awards". Ett pris som tilldelas de bästa politiska projekten från hela Europa.

Kreativa politiker uppmärksammas

Projektet Hybrit som ska producera fossilfri järnsvamp och bidra till en fossilfri stålproduktion har du kanske hört talas om. Industrisatsningen i Gällivare är en av decenniets mest intressanta industriprojekt. Men visste du att Göteborgs stad driver projektet regnkärlek som en del av stadens 400-års firande? I grunden handlar det om hur staden kan nyttja en förbisedd resurs - regnet – på ett kreativt och hållbart sätt.

Eller medborgarinitiativet från en lokalpolitiker i Lund som ledde till att kommunen målade regnbågsfärgade övergångställen för att påminna invånare om att respektera hbtq-personers rättigheter och allas lika värde.

Genom att delta i "Innovation in Politics Awards" uppmärksammas kreativa politiker från hela Europa. Priserna delas ut till förtroendevalda som ett erkännande för deras mod att bryta ny mark för att hitta innovativa lösningar och pröva nya lösningar inom alla typer av verksamheter.

Tävlingen är öppen för alla förtroendevalda som arbetar på lokal, regional, nationell eller internationell nivå. År 2021 är sju svenska förtroendevalda från fem kommuner med i "finalracet".

Om Innovation in Politics Awards

The innovation in politics institute, engelska

  • Vinnarna kommer att koras i varje kategori under nio olika event från december 2021 fram till februari 2022.
  • Totalt har 90 finalister valts ut från 413 nomineringar. Fem svenska bidrag deltar i finalen.
  • Juryn består av över 1 000 medborgare från alla europeiska länder.

Innovation in Politics Awards är utmärkelser som delas ut för att uppmärksamma nyskapande politiskt arbete. Utmärkelsen delas ut i åtta kategorier: civilisation, demokrati, mänskliga rättigheter, gemenskap, ekologi, välstånd, jobb och livskvalitet.

Priset delas ut av Innovation in Politics Institute, en europeisk organisation, tillsammans med partners i Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Polen, Schweiz, Sverige, Storbritannien och Tyskland.

Informationsansvarig

  • Klas Danerlöv
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.