Publicerad 25 september 2023

Exempel, innovationer i offentlig sektor

Vad har en shoppinggalleria för återbruk, självtest för HPV-virus och gröna lån gemensamt? Alla är de exempel på innovationer i offentlig sektor som skapar nya värden för verksamhet och medborgare.

Lärande exempel

 • Samverkan räddar liv i glesbygd

  För att ge patienter i glesbygden bättre tillgång till vård har en unik samverkan skapats norr om Göteborg. I Fyrbodalsområdet samarbetar primärvård, kommun och sjukhus för att skapa en mer nära vård. Att vården når patienten snabbare kan rädda liv.
  Innovation, Hälsa och sjukvård
 • Återbrukskoncept i Eskilstuna ger världseko

  En professor på högskolan kläckte idén och kommunens återvinningschef nappade. Alla partier plus föreningslivet ställde sig bakom. Så fick Eskilstuna en shoppinggalleria med bara återbrukade varor – och världsrykte som föregångskommun.
  Innovation, Näringsliv
 • Gröna obligationer bidrar till hållbart byggande

  År 2013 blev Göteborg första stad i världen att ge ut gröna obligationer. Då var de ganska okända. I dag är de ett vanligt alternativ för att finansiera hållbara projekt – även om det kräver förändrade arbetssätt inom förvaltningen.
  Ekonomi, Innovation
 • Självtest för HPV-virus når allt fler

  Region Skåne skickar ut självtest för HPV-analys till kvinnor som inte lämnat prov på sju år. Nu vill regionen prova att erbjuda kvinnor självtest som alternativ till prov på barnmorskemottagning. Målet är att förebygga livmoderhalscancer och frigöra tid för barnmorskor.
  Innovation, Hälsa och sjukvård
 • Grönsaksflis i skolmat bra för både klimat och arbetsmiljö

  Tillsammans med en lokal grönsaksproducent har Helsingborgs stad tagit fram en ny produkt – grönsaksflis. Mer rotfrukter och mindre kött minskar skolmatens klimatpåverkan. Förutom minskade utsläpp bidrar fliset till bättre arbetsmiljö och mindre spill.
  Innovation, Skola

Informationsansvarig

 • Klas Danerlöv
  Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.