- Startsida
- SKR
- Hälsa, sjukvård
- Vård och behandling
- Vård donation celler, vävnader, organ
Vård som omfattar donation av celler, vävnader, blod eller organ
Organ, vävnader och celler från människa kan tas tillvara, hanteras och bearbetas för forskning, transplantation och vårdändamål. Vård som omfattar donation av celler, vävnader eller organ är en viktig del i hälso- och sjukvården i Sverige.
Donationer inom området regleras av EU-direktiv och i svensk lagstiftning och gäller blod, celler, vävnader och organ. För att ge stöd till hanteringen finns en regiongemensam samverkan och samordning.
Vävnadsområdet
SKR arbetar tillsammans med regioner genom Vävnadsrådet för att hantering av organ, vävnader och celler inklusive avancerade terapiläkemedel (ATMP) samt blod ska blir enhetlig, tillgänglig och jämlik. Vävnadsrådet (kort namn för Nationella rådet för organ, vävnader, celler och blod) arbetar sedan 2009 på uppdrag av SKR.
Vävnadsrådet är ett nationellt forum för samverkan i frågor som rör regionernas ansvar för hantering av organ, vävnader och celler inklusive ATMP samt blod. Rådet har fokus på legala frågor, kvalitet och säkerhet.
Uppdraget innehåller aktiviteter inom följande områden:
- expert och utvecklingsstöd
- omvärldsbevakning
- tillsyn och tillstånd
- reglering
- donationsfrämjande verksamhet
- försörjning och beredskap av humanbiologiskt material
- fortbildning och kompetensutveckling.
Nuvarande uppdrag till Nationella Vävnadsrådet för perioden 2025–29 fastställdes hösten 2024 av hälso- och sjukvårdsdirektörerna. Vävnadsrådets organisation består av regionala vävnadssamordnare, arbetsutskottet (AU) och verksamhetsområdesgrupper (VOG).
Uppdragsbeskrivning 2025–2029, Vävnadsrådet (PDF) Pdf, 113 kB.
Nationell samverkan och samordning
Arbetet inom vävnadsområdet innebär nationell samverkan och samordning inom de områden som regleras i EU-direktiven och i den svenska lagstiftningen. Behoven av samverkan och samordning avser dels gemensam tolkning och tillämpning av regelverk, dels samverkan och samarbete inom ett antal områden, särskilt terminologi och kodverk, ledningssystem för kvalitet samt spårbarhet och IT-stöd.
Arbetet genomförs genom nationella projekt och via nationella arbetsgrupper för de olika verksamheter som berörs av regelverken. Även frågor rörande vård inom området kan utredas på uppdrag av SKR.
Ny EU-förordning
En ny EU-förordning för humanbiologiskt material av mänskligt ursprung beslutades i juni 2024 och kommer att ersätta nu gällande EU-direktiv den 7 augusti 2027. EU-förordningen reglerar hälso- och sjukvården mer övergripande än tidigare och fler verksamheter kommer beröras inom donation samt vävnader, celler och blod, exempelvis bröstmjölk. Den närliggande nationella lagstiftningen inom området kommer också behöva anpassas till den nya EU- förordningen.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Cecilia Alfvén
Handläggare