- Startsida
- SKR
- Hälsa, sjukvård
- Utveckling av verksamhet
- Psykisk hälsa
- Överenskommelse psykisk hälsa för barn och unga
Överenskommelse ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin
Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för att förbättra tillgängligheten till den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) under åren 2025–2026. Överenskommelsen ger regionerna goda förutsättningar att arbeta långsiktigt och fokuserat med att förbättra tillgängligheten.
Krav på prestationer och stöd för strategiska insatser
Överenskommelsen ställer både krav och stödjer regioner att uppnå bättre tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa. En stor del av överenskommelsen, 840 miljoner kronor, är prestationsbaserade medel, vilket innebär att regionerna får ta del av medlen när de uppnår de uppsatta målen för tillgänglighet. Det innebär krav på att regionerna förbättrar sin tillgänglighet.
Dessutom stödjs regionernas långsiktiga utvecklingsinsatser med 150 miljoner kronor genom överenskommelsen. Varje region får en grundsumma på 5 miljoner kronor för utvecklingsarbete, och resterande medel fördelas i förhållande till befolkningsstorlek 0-18 år. Medlen ska användas för att analysera och förbättra vården för barn och ungdomar med psykisk ohälsa samt att genomföra förbättringar. Regionerna ska också arbeta systematiskt med produktionsplanering och kapacitetsstyrning för att förbättra tillgängligheten.
Överenskommelse Ökad tillgänglighet till barn- och ungdomspsykiatrin 2025-2026 (PDF) Pdf, 316 kB.
Webbsändning
Den 5 mars arrangerade SKR en webbsändning om överenskommelsen. Medverkande från SKR Kerstin Evelius, sektionschef folkhälsa och psykiatri, Johanna Woltjer, handläggare. Längd: 28 minuter.
Uppdrag och prestationskrav
Överenskommelsen innehåller två olika block, utvecklingsarbete och prestationer. För att regionerna ska få ta del av medlen från överenskommelsen måste de genomföra vissa strategiska insatser eller uppnå de uppsatta prestationskraven.
Block ett: Utvecklingsarbete
Regionerna ska arbeta för att effektivisera och optimera verksamheten inom BUP och första linjen/primärvården för att snabbare erbjuda vård till barn och unga med psykisk ohälsa. Detta innebär att analysera nuvarande personalresurser, rutiner och processer för att hitta förbättringsområden och genomföra åtgärder för att nå ett önskade resultat. Regionerna ska också aktivt arbeta med produktionsplanering och kapacitetsstyrning samt delta i nationella utvecklingsarbeten.
Block två: Prestationer
Regionerna ska uppfylla uppsatta prestationskrav i överenskommelsen. Detta inkluderar faktiska väntetider för första besök, påbörjade utredningar och behandlingar. Dessutom finns ett krav på att BUP ska kunna erbjuda första besök i sådan omfattning att vårdköerna inte blir längre och helst kortas. Regionerna ska också rapportera in uppföljningsdata om väntetider, genomförda besök, påbörjade utredningar och behandlingar inom BUP.
SKR:s uppdrag
Under perioden 2025–2026 kommer SKR stödja regionerna genom att ta fram anvisningar, riktlinjer och rutiner för inrapportering och kvalitetssäkring av data, samt säkerställa insamling och kvalitetssäkring av väntetidsdata. SKR kommer också att ge stöd i analyser och processer, samt att stödja regionerna med produktions- och kapacitetsstyrning.
Ekonomiska villkor
- 150 miljoner kronor riktas till utvecklingsarbete (block 1).
Varje region får en grundsumma på 5 miljoner kronor för utvecklingsarbete, och resterande medel fördelas i förhållande till befolkningsstorlek 0-18 år.. - 840 miljoner kronor riktas till prestationer (block 2).
Dessa medel fördelas baserat på regionernas uppfyllnadsgrad av prestationskraven (210 miljoner kronor för varje del) för ökad tillgänglighet till första besök, påbörjade utredningar och påbörjade behandlingar, samt för genomförda första besök inom BUP i förhållande till förändringar på den totala väntelistan för första besök. - SKR tilldelas 10 miljoner kronor för att stödja regionerna.
Ekonomisk redovisning och eventuell återbetalning
Regionerna ska rapportera in data månatligen under 2025 respektive 2026 till den aktören som regeringen utser som ansvarig för att föra den nationella väntetidsdatabasen, enligt fastställda anvisningar, rutiner och kvalitetskrav. I nuläget sker rapportering till SKR.
Utöver kravet på väntetidsrapportering ska regionerna senast den 31 mars 2026 respektive den 31 mars 2027 lämna in en redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet) som innehåller en årlig beskrivning av:
- hur medlen har använts för att uppnå prestationskrav, insatser för att minska väntetider och korta vårdköer inom BUP, samt resultaten av dessa insatser
- hur verksamheter för barn och unga med psykisk ohälsa kan effektiviseras för snabbare vård, inklusive förbättringar inom BUP och organisering av första linjen/primärvård, samt en plan för genomförandet
- insatser för att nå önskat läge enligt analysen och uppnådda resultat
- hur BUP arbetar med produktions- och kapacitetsstyrning och åtgärder för att integrera detta i kvalitetsarbetet.
Informationsansvarig
-
Kerstin Evelius
Sektionschef