Tre frågor om SKR:s stöd för nära vård 2025
Hej Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård på SKR. Nu går vi in i ett nytt år – berätta om vad som händer framåt.
%20(2)%20lisbeth-1000x1000.jpg)
Lisbeth Löpare Johansson
Hur långt har vi kommit i omställningen till nära vård?
På SKR brukar vi prata om att omställningen till nära vård kan ses i fyra faser, som förenklat kan beskrivas såhär: 1) Varför och riktning, 2) Göra, lära och bredda, 3) Befästa och 4) Ständigt förbättra.
Faserna bygger på en programteori som utgår från den kunskap som finns om att skapa förändring i komplexa system. För hälso- och sjukvården är just det – ett komplext system. Det innefattar flera huvudmän, olika förutsättningar i olika delar av landet, många professioner, andra aktörer, och varje patientmöte är unikt. Ett komplext system är oförutsägbart och dynamiskt och det går inte att planera exakt vad som ska ske. Det är viktigt att ha med sig i en så här stor förändringsprocess som vi befinner oss i.
Om vi utgår från faserna så kan vi konstatera att kommuner och regioner gjort ett omfattande arbete i den första fasen genom att förankra sitt varför och skapat länsgemensamma målbilder och handlingsplaner. Idag finns en gemensam riktning i hela landet. Omställningen befinner sig idag någonstans mellan andra och tredje fasen. Vi ser att nya arbetssätt tar form och breddinförande pågår. Parallellt utvecklas också ledning och styrning för att befästa det nya.
Vad är fokus för SKR:s stöd i omställningen under 2025?
Vårt stöd anpassas hela tiden efter omställningens faser. Under 2025 kommer vi ha fortsatt stort fokus på stöd till kommuner och regioners gemensamma systemledningar och på breddinförande av personcentrerade arbetssätt. Bland annat kommer vi att bjuda in till mötesplatser för erfarenhetsutbyte och lärande, ge ledarskapsstöd och lyfta fram resultat av nya arbetssätt. Vi fortsätter också att sprida berättelser om hur nära vård tar form, till exempel via Nära vård-podden.
SKR och regeringen har inte tecknat någon överenskommelse för nära vård 2025. Vad betyder det för arbetet framåt?
Det stämmer, från och med 2025 styrs statsbidrag för utvecklingen av nära vård enligt en förordning från regeringen istället. En skillnad för kommuner och regioner är att statsbidragen rekvireras från Socialstyrelsen istället för Kammarkollegiet som tidigare.
Kommuner och regioner har hög prioritet på omställningsarbetet, vilket betyder att vi på SKR också har det. Jag ser verkligen fram emot ett kraftfullt och roligt “Nära vård-år” tillsammans med ledare och medarbetare i kommuner och regioner. Vi fortsätter självklart också våra värdefulla samarbeten med både Socialstyrelsen och med professions- och patientorganisationerna. Alla krafter behövs när vi nu tar ytterligare steg för en personcentrerad och nära vård.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Lisbeth Löpare Johansson
Samordnare