Publicerad 22 november 2022

Poddavsnitt om Ukraina och vikten av fungerande kommuner

Hur påverkas kommunerna i Ukraina av kriget och vad kan svenska kommuner bidra med. Magnus Liljeström, SALAR-International ger oss en direktrapport om läget och en beskrivning av betydelsen av en fungerande lokal nivå när kriget kommer.

Redan 2014 var SALAR International med och gav stöd till den decentraliseringsreform när man skulle gå från 13000 kommuner till 1500. Detta gjorde att landsbygdskommuner fick större ansvar och ökade resurser, ansvaret för skolan var den största förändringen.

Magnus Liljeström beskriver hur kommunerna har spelat en viktig roll i att upprätthålla verksamheter, ställa om till civil beredskap och stötta krigsorganisationen.

Han framhåller också att kommuner i Ukraina redan nu men ännu mer framöver kommer att behöva stöd från kommuner i andra länder när man ska återuppbygga såväl infrastruktur som institutioner och fungerande samhällen. Genom att knyta kontakter med kommuner i Ukraina kan svenska kommuner bidra med kunskap och råd här kan även civilsamhälle och föreningsliv engageras. Kommuner som är intresserade att bidra uppmanas att kontakta SALAR International som kan hjälpa till med förmedling av kontakter.

Finns där poddar finns.

Podcast Demokratiresan avsnitt 90

Medverkande

  • Magnus Liljeström, SALAR International

Programledare är Anders Nordh, SKR

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.