Publicerad 21 februari 2023

Poddavsnitt om Politisk organisation – avsektoriserade modeller

Jörgen Johansson, universitetslektor vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, har studerat kommuner som har valt alternativa lösningar för att formera sin politiska organisation. Jörgen berättar om studien och bland annat om motiven för kommuner att välja en alternativ organisation. Du får också konkreta tips.

Ett motiv som kännetecknar de kommuner som väljer en alternativ lösning är att försöka få fram en helhetsbild, att kunna skapa en mer samordnad kommunal politik i de mer övergripande frågorna till exempel klimatanpassning eller ungdomsfrågor eller annat som går på tvärs där man behöver se helheter och långsiktigt. Det har varit en drivkraft för att komma bort från det sektoriserade stuprörstänket och kunna vinna en del effektivitet, säger Jörgen Johansson. 

– Vi på SKR får en del frågor om detta särskilt i slutet på mandatperioder då många ser över sin politiska organisation och gärna vill jämföra sig med kommuner som är lika stora eller har andra gemensamma förutsättningar, säger Martin Lidhamn.

I avsnittet får du också konkreta tips på vad kommuner och regioner behöver tänka på innan de överväger att förändra sin politiska organisation.

Avsnittet finns där poddar finns.

Avsnitt 96 Politisk organisation

Medverkande

  • Jörgen Johansson, universitetslektor vid Förvaltningshögskolan, Göteborg
  • Martin Lidhamn, SKR
  • Anders Nordh, SKR

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare
  • Martin Lidhamn
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.