Publicerad 9 november 2022

Poddavsnitt om internationellt ledarprogram för kvinnor

Jag hade besök av en politiker från Lusaka i Zambia berättar Anna Hed, KSO i Mora kommun. Hon var mest fascinerad av vår återvinningscentral. Den var alldeles nybyggd och väldigt fräsch så jag tänkte att det kan väl vara intressant med ett kort besök. Det slutade med att jag fick lämna henne där i flera timmar. "Keep Lusaka clean" - det var det hon drev mest i sin egen valkampanj och gick till val på. Hon blev borgmästare.

I detta avsnitt samtalar Nils Munthe, SKR, med Anna Hed, kommunstyrelseordförnaden (KSO) i Mora kommun och Marie Oudin, KSO i Kristinehamns kommun samt Lena Lindgren, projektledare SKR.

De berättar om sina erfarenheter och lärdomar från att ha deltagit i ledarprogrammet. Som en del i programmet besöker deltagarna tillsammans med mentorerna deras kommun eller region för att visa hur de arbetar med demokrati. De besöker också olika verksamheter för att lära om svensk välfärd.

SKR medverkar i ett internationellt ledarprogram för kvinnor, i samarbete med Centrum för Lokal Demokrati, ICLD där Kommunstyrelseordföranden, regionråd och oppositionsråd är mentorer till ledande förtroendevalda på lokal och regional nivå i länder i Afrika, Asien och Östeuropa. Ledarprogrammet pågår under ett år och innehåller förändringsledning, strategisk planering, den politiska processen och att utveckla nätverk. Det lyfter också Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Finns där poddar finns.

Podcast Demokratiresan avsnitt 85

Medverkande

  • Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande, Mora kommun
  • Marie Oudin, kommunstyrelsens ordförande, Kristinehamns kommun
  • Lena Lindgren, projektledare Demokratisektionen, SKR.

Programledare är Nils Munthe, SKR

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.