Publicerad 4 april 2023

Poddavsnitt #99 Välfärdsbrottslighet i regioner

I dagens avsnitt i Demokratiresan samtalar SKR, tillsammans med en samordnare och en jurist, om hur regioner kan förebygga och upptäcka välfärdsbrottslighet och vilka verktyg finns att tillgå idag.

Att arbeta mot välfärdsbrottslighet är viktigt för att värna tilliten till välfärdssystemet och demokratin. Majoriteten av vårdgivarna bidrar med vård av god kvalitet och för att värna även dem måste regionerna agera nu, innan seriösa vårdgivare blir utkonkurrerade, säger Linnea Graaf, samordnare i Region Stockholm.

Det är viktigt att komma ihåg att det är brottslighet vi pratar om istället för att använda begreppet ”fusk”. Det är lättare att se genom fingrarna för lite fusk och tänka att det nog inte var meningen. Slarv är också ett avtalsbrott. Det här är allvarlig och systemhotande brottslighet. Patienterna betalar priset genom mindre vård, sämre vård och i värsta fall utsätts de för direkt fara.

Linnea Graaf, samordnare i region Stockholm och Akuliina Salander, regionjurist i region Västra Götaland samtalar kring hur man kan förebygga och upptäcka välfärdsbrottslighet i regioner. Att till exempel förhindra överförskrivning av läkemedel, förse människor med felaktiga intyg eller dubbel- och trippelfakturera för patientbesök är viktigt och ärenden som identifierats uppgår snabbt till mångmiljonbelopp.

Samtalet handlar också om vad som krävs för att upptäcka brottslighet, vilka verktyg som finns att använda och vilka verktyg som skulle behöva finnas.

Medverkande

  • Linnea Graaf, samordnare Region Stockholm
  • Akuliina Salander, regionjurist Region Västra Götaland
  • Christina Kiernan, samordnare, SKR

Avsnittet finns där poddar finns.

#99 Välfärdsbrottslighet i regioner

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Anders Nordh
    Utvecklingsledare
  • Christina Kiernan
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.