- Startsida
- SKR
- Demokrati, ledning, styrning
- Medborgardialog, samverkan
- Stöd och verktyg för att möta demografins utmaningar
Stöd och verktyg för att möta demografins utmaningar
En ny demografisk situation med mindre barnkullar, marginellt fler i arbetsför ålder och en ansenlig ökning av äldre innebär stora utmaningar för landets kommuner och regioner. När befolkningen förändras påverkar det välfärdens förutsättningar.
Kommuner och regioner behöver ha goda förutsättningar att hantera detta. Hur många som föds, arbetar och lever ett långt liv är grundläggande för välfärden.
Här har SKR samlat stöd i frågor som rör demografi både till förtroendevalda och till tjänstemannaorganisationen. Att arbeta med den demografiska utvecklingen och fatta beslut utifrån den på kort och lång sikt kräver bland annat fakta, analyser, dialoger och kommunikation. Här finner du strategi- och beslutsstöd, verktyg, erfarenheter från kommuner och regioner samt underlag och faktarapporter.
%20Slide1.jpg)
Strategi- och beslutsstöd
Befolkningsframskrivningar
Prognoser om befolkningens utveckling är ett grundläggande underlag för att kunna ta väl övervägda beslut. Därför har vi tagit fram ett visualiseringsverktyg som visar hur befolkningen i Sverige utvecklas fram till 2033. Datan kommer från SCB:s befolkningsframskrivning, som uppdaterades i juni 2024.
I visualiseringsverktyget är det enkelt att göra nedbrytningar länsvis, kommunvis och i olika åldersgrupper samt att se utvecklingen för både unga och äldre i finfördelade grupperingar.
Befolkningsframskrivning – SAS® Visual Analytics
Stöd i budgetprocessen
Den demografiska utvecklingen ställer krav på kloka prioriteringar på kort och lång sikt och på beredskap att omfördela resurser.
Utvecklad budgetprocess
SKR har tagit fram en projektmodell där kommuner kan delta i ett projekt med målet är utveckla sin budgetprocess till att utgå från en resursfördelningsmodell baserad på verksamheters prislappar.
Resursfördelning baserad på prislappar, projekt
Stöd till beräkningar vid förändrad befolkning
Det är viktigt med god kunskap om de kommunalekonomiska effekterna av befolkningsförändringar. Missuppfattningar kan leda till felaktigt beslutsunderlag. Här finns SKR:s stöd för kommunernas beräkningar för det.
Inkomstförändringar vid inflyttning
Stöd i kompetensförsörjningsarbetet
Stora demografiska förändringar med en kraftig ökning av äldre leder till ökad efterfrågan på framför allt äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Samtidigt leder det minskade antalet barn och unga till att behovet av personal inom för- och grundskola påverkas.
Bristen på arbetskraft gör att rekryteringar inte enbart är lösningen för välfärden. Arbetsgivarnas förmåga att ta tillvara och utveckla kompetensen hos befintlig personal samt att utveckla nya arbetssätt är avgörande för att klara kompetensutmaningen.
SKR stöttar kommuner och regioner i deras arbete att säkra sin kompetensförsörjning. Här finns ett urval av det stöd som vi har tagit fram.
Stöd till förtroendevalda
Kraftsamling för välfärdens kompetensförsörjning
Stöd till HR och chefer
Nio strategier för kompetensförsörjning
Stöd för dialog och kommunikation
När barnkullarna minskar drastiskt kan det innebär att förändringar av skolstrukturen är nödvändig. Det kräver strategisk och långsiktig kommunikation och dialog med medborgare.
SKR har tillsammans med forskare, kommuner och regioner utvecklat en modell för medborgardialog i komplexa samhällsfrågor. Modellen ger stöd och rådgivning inför dialoger om komplexa samhällsfrågor till förtroendevalda, chefer och tjänstepersoner om ledarskap, styrning och medborgardialog.
Medborgardialog, komplexa frågor
Kommuner som har använt modellen har arbetat med frågor som förtätning av områden, nedläggning av skolor, integration, segregation, ökad trygghet och barns möjligheter att växa upp utan våld.
Risk- och konfliktanalys, Riskguiden
Vi erbjuder även ett omfattande stöd för förtroendevaldas trygghet och säkerhet och arbetet med att motverka hot, hat och våld. Tillsammans med kommuner och regioner utvecklar SKR det förebyggande arbetet, sprider kunskap och utbildar förtroendevalda i fullmäktige.
%20Slide2.jpg)
Kommunikationsmaterial
Vi har tagit fram ett presentationsmaterial om demografins påverkan som ett stöd för förtroendevalda och chefer inom kommunerna. Materialet kan användas för att ge en nationell överblick och belysa de utmaningar kommuner står inför.
Presentationsmaterial – Demografi, mars 2025 (PPT) Powerpoint, 17 MB.
Kommunikationsmaterial – skolchefer (PPT) Powerpoint, 6 MB.
Stöd i lokalförsörjningsfrågor
Att lokaler utnyttjas optimalt och kan omvandlas eller avyttras när behoven av välfärd förändras är viktigt. SKR har ett antal stöd för kommuner och regioners arbete med strategier för och försörjning av lokaler.
%20Slide3.jpg)
Exempel och andra kommuners erfarenheter
Se hur Norsjö och Danderyd gjorde vid skolomstruktureringar när barnantalet sjönk och det blev nödvändigt att se över skolstrukturen utifrån ett nytt läge.
Nedan kan du se hela sändningen. Längd: 36 minuter.
Demografiska förändringar i förskola och skola – erfarenheter från Danderyds och Norsjö kommun
Rapporter
Evenemang
-
Kommunikationens roll i den demografiska omställningen
Konferens Kommunikation Demografi, Medborgardialog -
Kartläggning av medborgardialog
Seminarium Medborgardialog -
AI i medborgardialog
Seminarium Demokrati Medborgardialog
Informationsansvarig
-
Jenni Larsson
Kommunikationsstrateg