Poddavsnitt #151 Digital delaktighet
I dagens samtal fördjupar vi oss i varför det är viktigt att vi utvecklar digitala tjänster som inte stänger ute medborgare och gör det svårare att delta.
– Digitala samhällshinder gör att vi alla kan känna oss digitalt utanför i vissa situationer, inleder Susanne med.
I vissa livssituationer kan vi vara mer eller mindre sårbara. Ett svårt ekonomiskt läge kan göra att vi inte har råd att köpa en ny smartphone när det behövs, eller kanske inte har råd med en bredbandsuppkoppling. Det är ju inte ett digitalt utanförskap - grundorsaken är en annan. Men den utsatta situationen kan ge besvärliga konsekvenser då det blir svårt att utföra sina digitala välfärdstjänster.
Biblioteken möter ofta personer som har problem med tjänster som är beroende av varandra. Till exempel om du som medborgare ska ansöka om ekonomiskt bistånd så ska du skicka med digitala bilagor. Det kräver flera nya moment för den som ska använda tjänsten. Det är inte självklart att den personen kan få hjälp av den myndighet som kräver underlagen. Istället besöker de biblioteket för att få hjälp.
Många av våra digitala lösningar ”hänger ihop” med andra typer av digitala system.
– Jag kan tänka mig att respektive system är optimerat, men de knepiga systemfelen faller på individen att lösa. Vilket kan var extra svårt om personen befinner sig i en pressad situation, säger Terese.
I samtalet får du också tips och goda råd kring vad som är viktigt att tänka på vid utveckling av digitala tjänster.
Avsnittet finns där poddar finns.
Medverkande
- Susanne Sahlin Strateg, regional utveckling, Region Västernorrland
- Terese Raymond, Nationell samordnare för Digidel
- Anders Nordh, SKR
Informationsansvarig
-
Anders Nordh
Utvecklingsledare