Publicerad 24 januari 2025

Uteslutning vid offentlig upphandling

Uteslutning innebär att en leverantör kan bli nekad ett offentligt kontrakt om leverantörens företrädare är dömda för brott, eller om leverantören kan kopplas till missförhållanden.

Reglerna för uteslutning är olika beroende på om en upphandling genomförs med stöd av reglerna för upphandlingar över eller under de av EU fastställda tröskelvärdena.

  • Vid upphandlingar under tröskelvärdena kan den upphandlande myndigheten själv utforma förutsättningarna för uteslutning.
  • När det gäller upphandlingar över tröskelvärdena får uteslutning endast ske i vissa utpekade situationer.

Vid en uteslutning är den upphandlande myndigheten inte begränsad till att använda sig av enbart en uteslutningsgrund för ett visst missförhållande.

Om ett missförhållande kan falla in under flera uteslutningsgrunder bör samtliga missförhållanden åberopas i uteslutningsförfarandet. Det gäller både för upphandlingar över och under tröskelvärdena.

Tröskelvärden

För upphandlingar som genomförs enligt lag om offentlig upphandling (LOU) är tröskelvärdena de beloppsgränser som avgör vilka regler som måste följas vid en specifik upphandling .

Nivån på tröskelvärdet påverkas av om det är en statlig, kommunal eller regional verksamhet som upphandlar samt vad det är som upphandlas. Vid upphandlingar för värden över tröskelvärdena gäller de mer detaljerade EU-gemensamma reglerna och för värden under gäller de mer avskalade nationella reglerna. För lag om valfrihetssystem (LOV) finns inga tröskelvärden, samma regler gäller oavsett värde.

Tröskelvärden uppdateras vartannat år, för de senaste siffrorna se Upphandlingsmyndighetens webbplats. I Upphandlingsmyndighetens tabeller sorteras kommuner, regioner inklusive deras bolag och dylikt under ”Övriga upphandlande myndigheter”.

Tröskelvärden och direktupphandlingsgränser, Upphandlingsmyndigheten

Särbehandling av vissa tjänster

Vissa utpekade tjänster särbehandlas vid upphandlingar enligt LOU. För dessa tjänster gäller de mer avskalade nationella reglerna även vid upphandlingar som överskrider tröskelvärdena.

I de fallen gäller reglerna under tröskelvärdet trots att den individuella upphandlingens värde överskrider tröskelvärdet, se illustration. Stöd för hur denna typ av upphandlingar kan hanteras finns i informationen nedan under rubriken uteslutning under tröskelvärdena. I denna kategori, som kallas ”Sociala tjänster och andra särskilda tjänster”, ingår bland annat

  • hälsovård och socialtjänster
  • undervisnings- och utbildningstjänster
  • hotell- och restaurangtjänster
  • juridiska tjänster
  • undersöknings- och säkerhetstjänster
  • posttjänster.

Bilaga 2 till lagen om offentlig upphandling – LOU, Upphandlingsmyndigheten

Illustration: Flödesschema över regelverk för uteslutning

Illustration visar ett flödesschema för uteslutning över eller under tröskelvärden enligt LOU.Förstora bilden

Klicka på bilden för en större version eller för att ladda ned den.

Uteslutning över tröskelvärdena i LOU

Vid upphandlingar över tröskelvärdena får uteslutning endast ske i vissa utpekade situationer.

Obligatoriska och frivilliga uteslutningsgrunder

Uteslutningsgrunderna i lag om offentlig upphandling (LOU) delas upp i obligatoriska och frivilliga.

  • För de obligatoriska uteslutningsgrunderna finns en skyldighet att utesluta en leverantör om den upphandlande organisationen genom kontroll eller på annat sätt får veta att leverantörens företrädare är dömd för viss typ av brottslighet .
  • De frivilliga uteslutningsgrunderna innebär att det finns en möjlighet, men ingen skyldighet, att utesluta om leverantören kan koppas till vissa angivna missförhållanden.

Skyldighet att begära in bevis och kontrollera

Vid upphandlingar över tröskelvärdena är upphandlande myndigheter skyldiga att begära in och kontrollera bevis kopplade till de uteslutningsgrunder som använts.

För att underlätta vid insamlingen av dessa bevis lämnades det 2023 ett förslag om att ge Bolagsverket i uppdrag att tillhandahålla ett system för samordnad registerkontroll. Systemet skulle tas i drift i oktober 2025 men har nu blivit för senat till 2028. Fram till att detta system är i drift behöver en upphandlande myndighet använda sig av flera olika myndighetsregister för att inhämta relevanta bevis.

En samordnad registerkontroll för upphandlande myndigheter och enheter, Regeringen

Hämta in bevis om obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter, Upphandlingsmyndigheten

Stöd vid offentlig upphandling, Skatteverket

Begränsningar

För de flesta av de obligatoriska och de frivilliga uteslutningsgrunderna finns begränsningar av hur gammal en dom, ett beslut eller en händelse kan vara för att ligga till grund för uteslutning. Vid uteslutning med stöd av de obligatoriska uteslutningsgrunderna gällande brott får en dom inte ha meddelats för mer än fem år sedan och för de frivilliga uteslutningsgrunderna får den relevanta händelsen inte ha inträffat för mer än tre år sedan.

För de obligatoriska uteslutningsgrunderna har det ingen avgörande betydelse om leverantörens företrädare dömts för de relevanta brotten inom ramen för det anbudslämnade leverantörens verksamhet eller någon annan verksamhet.

Avseende de frivilliga uteslutningsgrunder måste dock händelsen vara kopplad till den anbudslämnade leverantörens verksamhet (Kammarrätten i Sundsvall, mål nr 1400–1402-21). Denna begränsning finns inte vid uteslutning under tröskelvärdena.

Ge leverantören möjlighet att förklara sig

Det är inte möjligt att utesluta en leverantör utan att ha gett den möjlighet att förklara sig. Det kan ske genom att leverantören åberopar så kallade självsaneringsåtgärder. Självsaneringsåtgärder innebär att leverantören påvisar att den trots förekomsten av en uteslutningsgrund är att betrakta som tillförlitlig och kan tilldelas ett kontrakt.

Exempel på åtgärder kan vara

  • leverantören visar att den ersatt de skador den orsakat
  • aktivt samarbetat med utredande myndigheter
  • vidtagit åtgärder som ska förhindra framtida brott eller missförhållanden.

Tre praktiskt användbara frivilliga uteslutningsgrunder

Samtliga exempel är frivilliga att använda.

Den första uteslutningsgrunden

En leverantör kan uteslutas om den gjort sig skyldig till ett allvarligt fel i yrkesutövningen som gör att dess trovärdighet i professionellt avseende kan ifrågasättas (13 kap. 3 § p. 3 LOU).

Det finns inget krav på att felet ska vara begånget i en tidigare avtalsrelation med den aktuella upphandlande myndigheten. Det allvarliga felet kan, men behöver inte, avse brott. Något domstolsbeslut krävs inte heller för uteslutning enligt bestämmelsen.

Begreppet ”allvarligt fel” syftar på ett agerande från leverantören som tyder på att denne haft en illvillig avsikt eller har varit vårdslös i viss omfattning. Att ett tidigare kontrakt utförts bristfälligt kan visa att leverantören har en bristande yrkeskompetens, men innebär inte automatiskt att ett allvarligt fel har begåtts. Exempel på vad som bedömts som allvarliga fel i yrkesutövningen i domstol:

  1. En leverantör tömde matavfall på ett felaktigt sätt samt körde transporter med betydande överlast vid ett flertal tillfällen (Kammarrätten i Jönköping, mål nr 3484–12).
  2. En leverantör överdebiterade en upphandlande myndighet med en betydande summa i en tidigare upphandling (Kammarrätten i Jönköping, mål nr 982–13).
  3. En leverantör hade ställt ut osanna fakturor (Kammarrätten i Stockholm, mål nr 4809-11).
  4. En leverantör hade agerat kränkande i vårdverksamheten mot både personal och patienter samt uppvisat bristande kvalitet i utredningar (Kammarrätten i Jönköping, mål nr 1425-20).

Den andra uteslutningsgrunden

Den andra uteslutningsgrunden innebär att en leverantör kan uteslutas om den visat allvarliga eller ihållande brister i fullgörandet av något väsentligt krav i ett tidigare upphandlat kontrakt och bristen har medfört att kontraktet har sagts upp i förtid, lett till skadestånd eller jämförbara påföljder (13 kap. 3 § p. 5 LOU).

Uteslutningsgrunden framhäver vikten av att agera vid avtalsbrott då en upphandlande organisation annars förlorar möjligheten att utesluta med stöd av denna uteslutningsgrund (Kammarrätten i Jönköping, mål nr 2022-12). Uteslutningsgrundande avtalsbrott kan vara:

  • uteblivna leveranser av varor
  • uteblivet tillhandahållande av en tjänst
  • att felaktiga varor har levererats
  • att tjänsterna som levererats inte gått att använda för det avsedda syftet
  • att personal hos leverantören har uppträtt olämpligt vilket gett upphov till att det finns allvarliga tvivel om leverantörens pålitlighet.

Observera att uteslutningsgrunden endast omfattar kontrakt där avtalsparten varit en upphandlande organisation. Om det är så att leverantören visat brister i tidigare kontrakt med en privat aktör kan detta istället hanteras inom ramen för uteslutningsgrunden allvarligt fel i yrkesutövningen.

Den tredje uteslutningsgrunden

Den tredje uteslutningsgrunden innebär att en leverantör kan uteslutas om den i allvarlig omfattning lämnat oriktiga uppgifter, undanhållit uppgifter eller inte lämnat uppgifter för kontroll av uteslutningsgrunder och kvalificeringskrav (13 kap. 3 § p. 8 LOU).

Den här uteslutningsgrunden kan lätt hamna i skuggan av andra uteslutningsgrunder som direkt adresserar brott eller missförhållanden hos en leverantör. Avvikelser kopplade till de uppgifter som denna uteslutningsgrund omfattar kan dock vara ett tecken på att leverantören försöker dölja just sådana brott och missförhållanden.

Vidare kan denna uteslutningsgrund vara enklare att påvisa än andra uteslutningsgrunder vilka har ett större inslag av osäker rättslig bedömning.

Uteslutning under tröskelvärdena i LOU

Vid upphandlingar under tröskelvärdena får den upphandlande myndigheten frihet att själv utforma förutsättningarna för uteslutning.

Vid upphandlingar under tröskelvärdena och för sociala tjänster och andra särskilda tjänster finns inga uttryckliga uteslutningsgrunder i lag om offentlig upphandling (LOU). Det går fortfarande att använda sig av uteslutningsgrunderna för upphandlingar över tröskelvärdena men det är frivilligt.

Det finns även möjlighet för den upphandlande organisationen att själv skapa ytterligare uteslutningsgrunder som passar den aktuella upphandlingen. Dessa eventuella ytterligare uteslutningsgrunder måste framgå av upphandlingsdokumentationen (19 kap. 17 § LOU).

Den upphandlande organisationen bör ange hur prövningen kommer att gå till och vilka bevis som ska lämnas eller hämtas in i samband med prövningen. Precis som för upphandlingar över tröskelvärdena är inte möjligt att utesluta en leverantör utan att ha gett denne möjlighet att förklara sig.

Uteslutning under tröskelvärdena, Upphandlingsmyndigheten

Ta fram egna uteslutningsgrunder

Möjligheten att fram egna uteslutningsgrunder för upphandlingar under tröskelvärdena är relativt ny och infördes 1 februari 2022. En upphandlande myndighet som framgångsrikt använt egna uteslutningsgrunder är Göteborgs kommun. De arbetar aktivt med att ta fram nya uteslutningsgrunder och har även framgångsrikt försvarat dess användning vid domstolsprövning (Förvaltningsrätten i Göteborg, mål nr 4448-23).

Att ta fram helt nya uteslutningsgrunder kan vara en utmaning om inte relevant kompetens finns hos den upphandlande organisationen. Ett enklare sätt att börja utnyttja denna möjlighet är att anpassa utelutningsgrunderna över tröskelvärdena.

Uteslutningsgrunder kopplade till vissa listade brott

En brist som kan adresseras är att det endast är uteslutningsgrunden kopplade till vissa listade brott i 13 kap. 1 § LOU som har en uttrycklig personkrets kopplad till sig. Vid förekomst av ett av de listade brotten kan uteslutning ske om en person som ingår i leverantörens förvaltnings-, lednings- eller kontrollorgan har dömts för brottet. Detsamma gäller om den som har dömts för brottet är behörig att företräda, fatta beslut om eller kontrollera leverantören.

Det har ingen avgörande betydelse om det uteslutningsgrundade brottet begicks inom ramen för leverantörens verksamhet eller av företrädaren i ett annat sammanhang. För samtliga av de andra uteslutningsgrunder finns dock ingen personkrets angiven. Detta har lett till att svenska domstolar i vissa fall enbart godkänt uteslutningar när den uteslutningsgrundande omständigheten är direkt kopplad till leverantörens verksamhet men inte när den är kopplad till en av leverantörens företrädare i ett annat sammanhang.

Oseriösa eller rent av kriminella aktörer är väl medvetna om denna svaghet i kontrollsystemet och kan lätt undgå uteslutning för tidigare gärningar genom att till exempel. starta ett nytt aktiebolag.

Med hjälp av den nya möjligheten till att skapa egna uteslutningsgrunder under tröskelvärdena och för sociala tjänster bör det till exempel vara möjligt att ange en vidare personkrets än vad som gäller över tröskelvärdena, se mallen nedan (oberservera att mallen bör kompletteras med skrivningar om hur prövningen kommer att gå till och vilka bevis som ska lämnas eller hämtas in i samband med prövningen).

Förslag till formulering

I denna upphandling får [Den upphandlande myndigheten] tillämpa uteslutningsgrunderna i 13 kap. 1-3 §§ LOU med det tillägget att samtliga uteslutningsgrunder även omfattar missförhållanden, enligt 13 kap. 1-3 §§ LOU, som företrädare hos leverantören kan kopplas till i tidigare eller annan verksamhet. Om leverantören ingår i en koncern och står under bestämmande inflytande från ett eller flera moderföretag omfattas även företrädare hos dessa av uteslutningsgrunderna. Om leverantören åberopat ett annat företags kapacitet omfattas även företrädare hos dessa av uteslutningsgrunderna, detsamma gäller även andra underleverantörer som inte utgör ett åberopat företag.

Med företrädare aves en person som har möjlighet att påverka förvaltningen av leverantörens, ett åberopat företagets eller andra underleverantörs organisation. För svenska aktiebolag innefattar detta exempelvis personer som ingår i styrelsen, firmatecknare, VD, verksamhetschefer, verksamhetsansvariga, verkliga huvudmän och personer som uppfyller kriterierna för att vara verklig huvudman men inte anmält detta till Bolagsverket.

Uteslutning i LOV

Reglerna för uteslutning i LOV kommer sannolikt snart att förändras

Det finns inga tröskelvärden inom lag om valfrihetssystem (LOV). Det innebär, till skillnad från LOU, att det enbart finns ett regelverket att förhålla sig till. Regelverket i LOV liknar i dagsläget det som gäller för upphandlingar över tröskelvärden enligt LOU med vissa skillnader, som ger mer frihet åt upphandlande myndigheter.

Vad dessa skillnader består i kommer inte att redovisas här eftersom regelverket sannolikt snart kommer att genomgå en förändring. Förändringen är en del av det förslag som den så kallade Leverantörskontrollutredningen lämnat om att ge Bolagsverket i uppdrag att tillhandahålla ett system för samordnad registerkontroll.

Enligt förslaget ska möjligheterna till uteslutning enligt LOV vara detsamma som för upphandlingar under tröskelvärdena enligt LOU. Förändringen är föreslagen att träda i kraft den 1 oktober 2025.

En samordnad registerkontroll för upphandlande myndigheter och enheter - Regeringen

Uteslutningsgrunder i kontraktsvillkoren

För att reglerna om uteslutning ska få genomslag även under kontraktstiden, måste de tas upp i kontraktsvillkoren.

För kontrakt och ramavtal som är resultatet av upphandlingar över tröskelvärdena i lag om offentlig upphandling (LOU) måste den upphandlande myndigheten införa villkor som gör det möjligt att häva kontraktet eller ramavtalet under vissa omständigheter. En av dessa omständigheter är om leverantören, vid tidpunkten för tilldelning, omfattades av den obligatoriska uteslutningsgrunden kopplad till vissa utpekade brott, och egentligen borde ha uteslutits från upphandlingen (17 kap. 17 § p. 2 LOU).

En upphandlande myndighet kan gå längre än så i sina kontraktsvillkor genom att reglera att även uteslutningsgrundande omständigheter som inträffat efter tilldelning kan utgöra en hävningsgrund och att samtliga uteslutningsgrunder som använts i upphandlingen omfattas, se mallen nedan.

Mallen kan används i kontrakt och ramavtal som upphandlas i enlighet med LOU, både över och undertröskelvärdena, samt med lag om valfrihetssystem (LOV).

Förslag till formulering

[Den upphandlande myndigheten] har rätt att häva avtalet om leverantören belastas av en uteslutningsgrund som gällt för upphandlingen även om grunden blir känd eller uppkommer efter att avtalet tecknats.

[Den upphandlande myndigheten] har möjlighet att sätta leverantören i karantän under den tid som [Den upphandlande myndigheten] utreder om leverantören belastas av en uteslutningsgrund. Leverantören mottar inga avrop och får inte svara på eller tilldelas i pågående avrop under tiden som denne befinner sig i karantän.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Robin Anderson Boström
    Förbundsjurist
  • Lotta Ricklander
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.