Publicerad 17 mars 2025

Starta ett partnerskap med en ukrainsk kommun

Gör som 30 andra svenska kommuner – börja samarbeta med en ukrainsk partner. Det är ett viktigt stöd till Ukrainas återhämtning efter kriget och landets strävan mot EU-medlemskap.

Ett partnerskap ger också medarbetare och invånare i din kommun en fantastiskt möjlighet att lära om en annan kultur, utbyta erfarenheter inom olika verksamheter, skapa kontakter med näringsliv och civilsamhälle och – inte minst – få nya vänner.

Presentation: Starta ett partnerskap med ukrainsk kommun (PDF) Pdf, 261 kB.

Viktigt att tänka på

Händelser och resurser

Kriget i Ukraina medför att partnerskap kan påverkas av oförutsägbara politiska och säkerhetsrelaterade händelser. Det kan innebära ändrade restider och brist på resurser. Ukrainska kommuner kan ha begränsat med ekonomiska och personella resurser, vilket å andra sidan brukar kompenseras med hög ambition och stort engagemang.

Gemensamma mål

Det kan finnas skillnader i förväntningar gällande omfattning, resultat och tempo för partnerskapssamarbetet. Det är därför viktigt att diskutera och enas om mål och ansvarsområden tidigt i partnerskapet.

Börja smått och involvera

Främja stegvist samarbete genom att börja med mindre projekt för att bygga förtroende och bedöma genomförbarheten för större initiativ. Fokusera på ömsesidiga fördelar och lyft fram områden där båda kommunerna kan lära sig och dra nytta. Inkludera också lokala intressenter på båda sidor för att säkerställa att partnerskapet är relevant och fokuserar på faktiska behov.

Språkskillnader

Skillnader i språk och kulturella nyanser kan kräva tolkning och att man är medveten om olikheter i arbetskultur. Cities4cities har vana av att ordna webbföreläsningar för att öka förståelsen för olikheter i arbetssätt.

Cities4Cities

Cities4Cities är en internationell organisation som bistår med råd och kopplar samman ukrainska och europeiska kommuner för att stödja Ukrainas EU-integration och återhämtning efter kriget.

Så här gjorde vi

Besök i Ukraina

Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga, besöker partnerkommunen i Ukraina.

– "We have som much to learn from Shepetivka, says Mayor of Karlskoga".

Filmen är på engelska. Den är cirka 1 minut lång.

Vännäs har ingått i ett partnerskap med Slobozhanske

Anna Frej, kommunstyrelsens ordförande i Vännäs kommun, berättar om kommunens erfarenheter av sitt partnerskap i Ukraina. Hon ger också tips hur en kommun kan starta upp ett partnerskap.

Filmen är cirka 2 minuter lång.

Frågor och svar om partnerskap

  • Varför ingå partnerskap?

    • Ni bidrar till säkerhet, demokrati, mänskliga rättigheter och fred i hela Europa.
    • Ni får värdefulla insikter att förbättra er beredskap genom erfarenheter från ukrainska kommuner inom krishantering och civil beredskap och försvar.
    • Ni kan förbättra kvaliteten inom områden som hållbar stadsutveckling, miljövård, förnybar energi, klimatanpassning och medborgardialoger genom ett delat lärande.
    • Ni kan skapa kontakter för lokala företag att inleda verksamhet och bidra till återuppbyggnadsarbetet i Ukraina, vilket stärker lokala ekonomier på båda sidor.
    • Ni stärker känslan av globalt medborgarskap och gemensamt ansvar, vilket skapar stolthet hos invånarna.
  • Vilka resurser krävs?

    • Den viktigaste resursen är kommunens politiker och personal. Hur mycket tid som krävs beror på ambitionsnivån. Hellre börja smått än inte alls.
    • Resor och besök kan innebära kostnader.
    • Kommunen får använda egna resurser, som pengar, materiel och personal, för att stödja utveckling i ett land som får statligt svenskt bistånd.
  • Hur går vi från idé till beslut och vem kan jag kontakta?

    Förbered ett beslut i fullmäktige genom att formulera argument och ambitionsnivå. Använd gärna material från SKR och erfarenheter från svenska kommuner som redan utvecklat partnerskap med ukrainska kommuner.

    1. Kontakta Salar International för tips och kontakter.
    2. Ta kontakt med Cities4Cities (som SALAR International är grundare av). Cities4Cities kan hjälpa er att:
    • Hitta en partner som har liknande inriktning som er kommun. På www.cities4cities.eu finns mer information om ukrainska kommuner som söker en partner.
    • Etablera de första kontakterna via digitala möten. Cities4Cities/United4Ukraine kan också hjälpa till med tolkning vid behov. Men oftast fungerar engelska utmärkt.
    • Bli inbjudna till våra nätverksforum och prenumerera på nyhetsbrev för att hålla er uppdaterade om möjligheter och kommande evenemang.
    • Utarbeta ett samarbetsavtal och att formalisera relationer.
    • Utveckla ert samarbete, dela kunskap och formulera gemensamma projekt

    Resor till Ukraina är enligt UD möjliga att göra när syftet är att stödja landet. SALAR internationals personal reser regelbundet till Ukraina. För kommuner som vill träffa sin partner på plats erbjuder SALAR International rådgivning, information från säkerhetsexperter och hängavtal på den utökade försäkring som också ger hjälp vid skador orsakade av krigshändelser.

    Kontaktuppgifter

    Magnus Liljeström, Senior Advisor, Ukraine and Tunisia

    Cities4Cities

  • Vad kan vi samarbeta om?

    Partnerskapen har olika inriktningar och aktiviteter, exempelvis ungdomsutbyte, sommarläger, utbyte av erfarenheter inom krishantering och civilt försvar, avfallshantering och utbildning, men också donationer av avskriven materiel.

    Det är upp till din kommuns egna intressen och erfarenheter.

  • Vad finns det för skyldigheter?

    Ni bestämmer tillsammans med er partner vilken ambitionsnivå ni ska ha.

  • Hur många svenska kommuner är partnerkommuner idag?

    I början av 2025 har vi kännedom om cirka 30 pågående partnerskap mellan svenska och ukrainska kommuner.

Tips när din kommun vill starta ett partnerskap

Henrik Åström, biträdande kommunchef Vännäs kommun, ger dig följande tips:

  • Etablera personliga kontakter! En viktig del i att komma framåt i samarbetet handlar om att etablera personliga kontakter mellan nyckelpersoner i kommunerna. Det kräver tid och engagemang från båda parter. Det kan ske på olika sätt, exempelvis via digitala kanaler, WhatsApp med mera. Det kan handla om korta hälsningar, lägesrapporter och foton från vardagen i respektive kommun och det får inte gå för lång tid mellan att vi skriver till varandra.
  • Om det är möjligt så försök prioritera att träffas fysiskt på plats i någon av kommunerna. Besöken har varit väldigt uppskattade från båda parter och gav många ringar på vattnet, kontakter åt olika håll.
  • Partnerskapet bör involvera både tjänstepersoner och politiker.
  • Det finns kulturella och språkliga hinder som behöver övervinnas. Språkappar är till hjälp om det inte finns tolk.
  • Gemensamma projekt: Att enas om gemensamma områden för utbyte är ett bra och viktigt första steg. Men innan parterna går in i ett gemensamt projekt med extern finansiering är det viktigt att man lärt känna varandra och förstå varandras behov eller situation.
  • Kom ihåg att partnerskapet i första hand handlar om ett utbyte, inte om att söka pengar, eller ge förhoppningar om stora summor med mera.
  • För att partnerskapet ska få en bred förankring kan föreningslivet involveras. Att det sker möten eller utbyte "utanför kommunhuset" är en viktig del i att bygga partnerskap. Ett exempel är när gästande ungdomar har inkvarterats i familjer genom en lokal förening.
  • Informera om partnerskapet i lokala medier, sociala medier, i fullmäktige och så vidare.
  • Tänk partnerskapet långsiktigt. Det är viktigt att partnerskapet ses som ett långsiktigt åtagande för båda parter. Det handlar om något som ska växa och bestå under lång tid. Därför är det viktigt att lägga en ambitionsnivå som båda parter orkar med och som inte blir för personberoende.

Informationsansvarig

  • Emelie Marcus
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.