Publicerad 15 april 2025

SKR:s prioriterade EU-frågor 2025

SKR:s arbetsutskott beslutade den 20 mars om tre aktuella frågor som SKR ska prioritera särskilt i EU-arbetet under 2025. De tre frågorna innefattar lagstiftning inom läkemedel, EU:s sammanhållningspolitik och offentlig upphandling.

Framtagandet av SKR:s prioriterade EU-frågor grundar sig på två ben; politiska prioriteringar och kansliets analyser. Här är de tre prioriterade frågorna för 2025:

Värna helhetssyn i EU:s läkemedelslagstiftning

EU-kommissionen presenterade 2023 ett förslag till ny läkemedelslagstiftning som innehåller förslag på nya regler om humanläkemedel. Till förslaget ingår ett direktiv och en förordning. Den nya lagstiftningen är tänkt att göra läkemedel i EU mer tillgängliga, åtkomliga och prismässigt överkomliga. Den nya snabba utvecklingen kräver också ett modernt och långsiktigt hållbart regelverk för läkemedel. EU-lagstiftningen påverkar tillgången till läkemedel i Sverige.

SKR anser att EU:s lagstiftning behöver utgå från fyra centrala element:

  1. evidens
  2. behandlingsalternativ
  3. behov
  4. ett patient- och vårdfokus.

SKR kommer under 2025 att aktivt arbeta med läkemedelsfrågorna i Bryssel - både gällande de nu pågående förhandlingarna om ny lagstiftning och den kommande lagstiftningen om kritiska läkemedel.

Vi kommer även att aktivt lyfta sjukvårdens perspektiv mot regeringen när den tar fram sina ståndpunkter i de pågående förhandlingarna på EU-nivå.

EU:s sammanhållningspolitik efter 2027

EU:s sammanhållningspolitik ska minska regionala skillnader och ojämlikheter inom EU. Den står för en tredjedel av EU:s totala budget. När EU:s nästa långtidsbudget ska förhandlas kommer signaler om att sammanhållningspolitiken står inför stora förändringar, med risk för nedskärningar och en ökad centralisering.

SKR kommer under 2025 att bedriva ett aktivt påverkansarbete. Målsättningen är att uppnå en fortsatt stark sammanhållningspolitik. Det ska finns ett regionalt och lokalt inflytande över prioriteringar samt ekonomiska resurser för ett framgångsrikt lokalt och regionalt utvecklingsarbete.

Översyn av EU-direktivet om offentlig upphandling

EU-kommissionen har påbörjat en utvärdering av tre rättsakter som reglerar den offentliga upphandlingen inom EU. Direktivens resultat och effekter i hela EU ska utvärderas för att undersöka om de fortfarande lever upp till sitt syfte, uppnår avsedda mål till lägsta möjliga kostnad och är tillräckliga för att hantera aktuella utmaningar.

SKR:s ståndpunkter är bland annat att de tre EU-direktiven:

  • bör slås samman utifrån LUF-direktivet
  • att undantag bör införas för intern upphandling i alla riktningar (köp av eget företag)
  • att undantaget för samarbetsavtal renodlas samt att undantaget för icke-ekonomiska tjänster av allmänt intresse förtydligas.

Vi tycker också att de anpassade uteslutningsgrunder på nationell nivå bör förtydligas och att undantag för försörjningsberedskap bör införas, liknande det som finns för försvar och säkerhet.

Utöver dessa tre frågor arbetar SKR långsiktigt med en rad olika frågor/områden som ingår i förbundets ordinarie EU-bevakning och påverkansarbete. Alla medarbetare på SKR ansvarar för EU-bevakning inom sina respektive områden.

Fakta

SKR:s prioriterade EU-frågor är de frågor/områden som SKR fokuserar särskilt på under året i EU-påverkansarbetet. Det är SKR:s arbetsutskott som årligen beslutar om dessa utifrån förslag från SKR:s EU-beredning. Samtliga beredningar på SKR har även deltagit i arbetet med att ta fram prioriteringar.

Informationsansvarig

  • Gustaf Lundgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.