Publicerad 13 november 2024

EU-val

EU påverkar nästan alla verksamhetsområden inom kommun- och regionsektorn, både direkt och indirekt. Efter EU-valet 2024 har ett nytt Europaparlament valts fram och de nyvalda ledamöterna har bildat politiska grupper.

Kort om EU-valet 2024:

Störst blev konservativa och kristdemokratiska EPP, följt av Gruppen Progressiva förbundet av Socialdemokrater, S&G, och ytterhögergruppen Patrioter för Europa, PFE.

De grupper som följer efter i storlek blev Europeiska konservativa och reformister, renew Europe, gruppen de gröna, vänstergruppen och gruppen Europa av suveräna nationer.

Ursula von der Leyen har sedan dess blivit omvald till EU-kommissionens ordförande och kommer att leda EU-kommissionens arbete under kommande mandatperiod mellan 2024-2029. De övriga nominerade kommissionärskandidaterna bedöms i utfrågningar av Europaparlamentets ansvariga utskott. EU-kommissionen måste sedan bli godkänd i sin helhet av Europaparlamentet.

Frågor och svar om den efterföljande processen efter EU-valet 2024, Europaparlamentet

Valresultat och valdeltagande per land, Europaparlamentet

Tidslinje: Timeline to new EU institutional leadership (PDF)

Om EU-valet på nyhetssajten Europaportalen

Europaportalen bevakar svensk EU-politik och utvecklingen i Europa, producerar och sammanställer nyheter och ger aktuell överblick i olika ämnen.

EU-valet 2024, Europaportalen

Krönika av Anders Henriksson, ordförande SKR:
Kommuner och regioner kan stärka Sveriges röst

Om Europaportalen och dess ägare

Europeiska nätverket för regionala och lokala fullmäktigeledamöter

Om du är en lokal eller regional fullmäktigeledamot och vill veta mer om vad EU kan göra för din kommun eller region kan du delta i ett nätverk som drivs av EU-institutionerna.

Ansök om att gå med i Europeiska nätverket för fullmäktigeledamöter

Tillsammansnätverket

Alla kan delta i ett nätverk som värnar om demokratin. Nätverket drivs av Europaparlamentet med målet att få så många människor som möjligt att delta i Europas demokratiska liv och öka valdeltagandet till EU-valen.

Gå med i nätverket tillsammansieuropa.eu

Om tillsammansieuropa.eu

Kort om valet till Europaparlamentet 2024

Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda EU-institutionen som stiftar lagar och beslutar om EU:s budget som påverkar alla medborgare.

2024 består Europaparlamentet av 720 folkvalda ledamöter.

Sverige har valt 21 ledamöter fördelade mellan olika politiska partier. De ingår i sin tur i en politisk grupp, för att en politisk grupp ska kunna bildas i Europaparlamentet krävs det minst 23 ledamöter som är valda i minst sju medlemsstater.

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Malin Looberger
    Handläggare
  • Gustaf Lundgren
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.