Publicerad 17 september 2021

Jakten på den perfekta digitaliseringen

På ett lättsamt sätt förklaras komplexa frågor kring digitalisering av forskare och experter som också ger sina bästa tips kring digitalisering.

Radiomannen Kjell ”Kjelleman” Eriksson behöver hjälp när han ska digitalisera sin helt egna fiktiva kommun ”Kjellstavik”. I avsnitten får du möta forskare som förklarar vad digitalisering är samt experter på innovation, öppna data, nyttorealisering och mycket mer. Ljudfilerna sänds från tjänsten SoundCloud.

 • 1: Introduktion - det här är Jakten på den perfekta digitaliseringen (Anders Nordh)


  1: Introduktion - det här är Jakten på den perfekta digitaliseringen (Anders Nordh) by User 336141441
 • 2: Kjell ringer en professor (Katarina Gidlund)


  Kjell, som jagar den perfekta digitaliseringen, ringer upp professor Katarina L Gidlund som förklarar hur vi kan lösa dagens utmaningar och involvera fler kompetenser i utvecklingsarbetet när vi digitaliserar. Avsnittet är 13 minuter långt.
 • 3: Kjell ringer en digitaliseringsdirektör (Jörgen Sandström)


  – Vi har ju en stor kundtjänst i Västerås Stad som svarar på tusentals medborgares frågor, vid sidan av att webben fungerar, och där ser vi nu möjligheten att ta hjälp av artificiell intelligens som ska hjälpa kommuninvånarna att få svar på sina frågor när de söker upp staden. Och det är ju ett sätt att underlätta för folk, att få svar dygnet runt och året om, och inte bara den tid när det är folk på kontoret. Avsnittet är 11 minuter långt.
 • 4: Kjell ringer en innovationsexpert (Klas Danerlöv)


  Kjell, som jagar den perfekta digitaliseringen, ringer upp en innovationsexpert. Tänk på att bjuda in tidigt till en dialog och förmedla din berättelse om vad du vill göra. Det tror jag är en viktig startpunkt, säger Klas Danerlöv, innovationsexpert, SKR. Avsnittet är 16 minuter långt.
 • 5: Kjell ringer en expert på e-hälsa (Helen Richardsson)


  Helene Richardsson, Region Dalarna:

  – De personer som är räddast för det här ställer ju väldigt smarta frågor. Så istället för att vifta bort dem och säga ”Det där kommer fixa sig i alla fall”, så ska man verkligen lyssna på dem och förklara extra mycket hur det här går till. Min erfarenhet är att de som är de största motståndarna blir de bästa ambassadörerna när du går vidare, om man lyckas förklara varför det här är bra. Kan man inte förklara varför det är bra så kanske det inte är något bra, säger Helene Richardsson. Avsnittet är 12 minuter långt.

 • 6: Kjell ringer en IT-arkitekt (Daniel Antonsson)


  Kjell, som jagar den perfekta digitaliseringen, ringer en IT-arkitekt, Daniel Antonsson på Myndigheten för Digitalisering, Digg. Våra framtida system handlar mindre om olika typer av system utan mer om att bygga ihop moduler som kan vara utbytbara. Det är absolut däråt vi går i vår utvecklingsresa, säger Daniel Antonsson.

  Avsnittet är 14 minuter långt.

 • 8: Kjell ringer en digitaliseringschef (Åsa Melvanius)


  8: Kjell ringer en digitaliseringschef (Åsa Melvanius) by User 336141441
 • 9: Kjell ringer en expert på öppna data (Björn Hagström)


  Åsa Melvanius, Lunds kommun:

  – Vi misstänkte i Lund att vi gör mycket robotjobb i kommunen som är repetitivt och regelstyrt arbete som ingen tycker är speciellt kul så vi bestämde oss för att kartlägga processerna som skulle kunna automatiseras och samtidigt upphandla en automationsplattform som kan hjälpa oss att automatisera. Det gick ganska snabbt, vi identifierade över 100 processer på bara några veckors tid och nu när vi varit i gång har vi hittat 200 processer som vi tror kan automatiseras, säger Åsa Melavanius till Kjell Eriksson, som i en serie avsnitt tar reda på vad digitalisering handlar om utifrån olika aspekter. Avsnittet är 12 minuter långt.

 • 7: Kjell ringer en expert på digitalisering (Anna Pegelow)


  Anna Pegelow, Värmdö kommun:
  –Nyttorealisering handlar om att vi ska få ut nyttan med de förändringar vi gör, oavsett om det är digitalisering i den förändringen, eller om det är så att vi utvecklar det analoga arbetssättet. Avsnittet är 12 minuter långt.

 • 10: Kjell ringer en digitaliseringschef (Patrik Sundström, SKR)


  10: Kjell ringer en digitaliseringschef (Patrik Sundström, SKR) by User 336141441
 • 11: Kjell ringer en projektledare (Anders Nordh, SKR)


  11: Kjell ringer en projektledare (Anders Nordh, SKR) by User 336141441

Informationsansvarig

 • Anders Nordh
  Utvecklingsledare

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset