Stöd till äldreomsorgen med anledning av covid-19
Här samlar SKR stöd, svar på vanliga frågor och goda exempel med anledning av covid-19. Sidan uppdateras löpande och är ett komplement till myndigheters stöd och rekommendationer.
Besök på äldreboende
Regeringen har i en förordning gett Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa besöksförbud på äldreboenden. Kommunerna måste begära detta hos Folkhälsomyndigheten. Länsstyrelsen ska samordna länets kommuners ansökan. Besöksförbud kan införas då andra åtgärder inte bedöms tillräckliga för att stoppa smittspridning.
Folkhälsomyndigheten Tillfälliga lokala besöksförbud
Riktlinjer och stöd för att hindra smitta
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans tagit fram riktlinjer och stöd som kan vara till hjälp i arbetet med att hindra smitta att komma in och spridas på särskilda boenden för äldre.
Hindra smitta att komma in och spridas på särskilda boende för äldre (PDF)
Verksamhetens ansvar
Socialstyrelsen har tagit fram en ny föreskrift för att förtydliga verksamheternas ansvar. Den verksamhetsansvarig ska se till att föreskriften följs. Föreskriften, checklista och mer information finns hos Socialstyrelsen.
Socialstyrelsens stöd till chefer och huvudmän i kommunen
Förebygga smitta vid besök
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att ta fram stöd för att besök ska kunna bli säkra och har tagit fram ett informationsblad till besökare på äldreboenden som handlar om att förebygga smittspridning vid besök.
Faktablad till besökare om att förebygga smittspridning (PDF)
Material till allmänna utrymmen
Folkhälsomyndigheten har mer material på sin webbplats. Bland annat finns faktabladet ovan på andra språk än svenska samt affischer som kan sättas upp i allmänna utrymmen för boende och besökare.
Förebygg smittspridning vid besök på äldreboenden
Stöd vid ökad smittspridning
SKR kan ge extra stöd till kommuner i det fall de får en ökad smittspridning i äldreomsorgen. Det kan handla om frågor som rör verksamhet, juridik, kommunikation eller arbetsgivarfrågor. Stödet ges efter begäran av kommunledningen.
Begäran om stöd till äldreomsorgen
10 lärdomar för att hindra smitta
Hur kan äldreomsorgen få kontroll över smittläget och skydda äldre och medarbetare på ett effektivt sätt? SKR har sammanställt tio punkter utifrån kunskap som utvecklats de senaste månaderna. Listan utgår kommuners erfarenheter samt råd och rekommendationer från Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Inspektionen för vård och omsorg.
Hindra smitta i äldreomsorgen – tio lärdomar (PDF)
Ny utbildning basala hygienrutiner äldreomsorgen
Socialstyrelsen har tagit fram en utbildning för basala hygienrutiner som riktar sig speciellt för personal inom äldre- och funktionhinderomsorgen. Utbildningen är webbaserad och är skapad för att kunna användas i det dagliga arbetet både under pandemin och efter.
Socialstyrelsens utbildningsportal Basala hygienrutiner vård och omsorg
Rapporter
Palliativ vård i SÄBO
SKR och Svenska Palliativregistret har tagit fram en rapport om den palliativa vården inom äldreomsorgen före och efter pandemin. Rapporten ska också ge en bild av symptom och vårdinnehåll till patienter som avlidit med covid-19.
Fakta om äldreomsorgen – i ljuset av pandemin
SKR har tagit fram fakta om äldreomsorgen som belyser utvecklingen över tid och hur coronapandemin hanterats utifrån det vi vet idag. Syftet är att öka kunskapen om hur äldreomsorgen fungerar och att bidra till kommande utvärderingar.
Rapport: Fakta om äldreomsorgen – i ljuset av pandemin
Dela erfarenheter med andra kommuner
SKR har startat ett digitalt forum där kommuner kan dela erfarenheter med varandra och ställa frågor till SKR.