- Startsida
- SKR
- Covid-19 och det nya coronaviruset
- Kultur- och fritidsverksamhet
- Folkbibliotekens verksamhet
Folkbibliotekens verksamhet under coronapandemin
Kommuner och regioner har ett betydande ansvar för biblioteksverksamheten inom det allmänna biblioteksväsendet. Först och främst för verksamheten vid folkbiblioteken. Verksamheten regleras i bibliotekslagen (2013:801).
Stängning av folkbibliotek
SKR vill särskilt framhålla folkbibliotekens särställning. Det finns inget förbud mot att stänga bibliotekslokaler en kortare period mot bakgrund av den nu föreliggande smittspridningen av covid-19. Det finns dock heller inte något författningsreglerat krav på att stänga bibliotek. Däremot finns det ett bemyndigande i den nya covid-19-lagen för regeringen att införa sådana föreskrifter. I det enskilda fallet kan även länsstyrelsen fatta beslut om att ett visst folkbibliotek ska stängas.
Folkbiblioteksverksamhet kan i stor utsträckning erbjudas digitalt
Det finns ingen definition av begreppet folkbibliotek i bibliotekslagen. Det är ett aktivt val av lagstiftaren som – genom att avstå från att definiera begreppet – avsett att undvika att hindra folkbibliotekens verksamhet från att utvecklas på olika sätt beroende på lokala förutsättningar och prioriteringar.
I motiven till bibliotekslagen slås fast att begreppet folkbibliotek ska tolkas med utgångspunkt från den långa folkbibliotekstraditionen. Lagstiftaren förutsätter att folkbibliotek innefattar för ändamålet lämpliga lokaler belägna i kommunen (prop. 2012/13:147, sidan 20 och 56).
Ny bibliotekslag, proposition 2012/13:147, Riksdagen
Det finns inga hinder mot att biblioteksverksamhet erbjuds digitalt. I 2 § bibliotekslagen finns dock det centrala kravet på att biblioteken ska vara tillgängliga för alla. Med hänsyn till att många människor av olika skäl inte kan ta del av verksamheten digitalt torde kravet på tillgänglighet innebära att det digitala formatet inte helt och hållet kan sägas ersätta möjligheten att faktiskt besöka ett bibliotek och få hjälp på plats. ). Med utgångspunkten att kommunen har stor frihet att forma biblioteksverksamheten, torde dock huvuddelen av verksamheten kunna erbjudas digitalt.
I sammanhanget ska betonas att folkbiblioteksverksamheten i mångt och mycket bygger på att det finns en fysisk tillgänglighet till bibliotekens lokaler – inte bara för användarnas tillgång till litteratur. Biblioteken fungerar bland annat som mötesplatser, centra för kunskapsförmedling och inte minst en arena för kulturell verksamhet. Verksamhet som ofta sker genom fysiska möten mellan människor, se 2 § bibliotekslagen.