Exempel från Region Västerbotten: stärk chefers digitala kompetens
För att möta den allt snabbare digitala utvecklingen har Region Västerbotten, tillsammans med flera kommuner, använt sig av projektet DIGILEJ. Det gör regionen för att utbilda chefer och stärka deras digitala kompetens och ledningsförmåga.
Lärandekoncept som stärker chefers digitala kompetens
Regional utveckling på Region Västerbotten har arbetat med digital kompetens länge för att göra det möjligt med digital transformation.
DIGILEJ, Digital kompetens för chefer och ledare, är ett ESF-finansierat projekt som påbörjades 2019. Syftet är att stärka chefer och ledares digitala kompetens genom utbildning att förbättra omställningsförmågan, leda digitalt och leda digital förändring. Projektet har gett möjlighet att utveckla ett lärandekoncept som fortsätter att användas efter projektets slut.
En styrka i projektet var en tvärfunktionell involvering av personer i allt från styrgrupp, projektteam och enskilda arbetsgrupper. HR strateger, digitaliseringsansvariga, pedagoger med ett digitalt intresse, verksamhetsutvecklare och kundtjänst-och kommunikationsansvariga har bidragit med värdefulla perspektiv i utformningen av lärandet och det långsiktigt arbete med digital kompetens och arbetsplatslärande, berättar Malin Bergvall, samordnare och projektledare på Regional utveckling på Region Västerbotten.
Malin Bergvall som ledde DIGILEJ-projektet beskriver arbetet som essentiellt för kompetensförsörjning, men även för att förebygga digitalt utanförskap.
Våra medarbetare är medspelare i den omställning vi behöver göra i vår organisation. Oavsett om det är chefer eller medarbetare, handlar det ju om att vi ska kunna möta vår framtid, säger Malin.
Växla mellan fysiska och digitala träffar
För att skapa en tydligt start och avslut i den egna organisationen inleddes och avslutades lärandet med fysiska träffar i respektive organisation. Vid uppstarten deltog ledningsfunktioner inom digitalisering för att motivera nyttan för den egna organisationen. Vid avslutet deltog både digitaliseringsansvariga, HR funktioner och verksamhetsutvecklingsstöd. För att visa på det utvecklingsstöd som finns för chefen att bedriva digitalt utvecklingsarbete deltog digitaliseringsansvariga, HR funktioner och verksamhetsutvecklingsstöd vid avslutningen
Deltagarna inledde och avslutade utbildningen med att självskatta sin digitala kompetens. Det byggde främst på självstudier via en gemensam läroplattform med seminarier och digitala workshops. Deltagarna uppmuntrades även att använda en lärkompis för att diskutera reflektionsfrågor i självstudiemomenten.
Vi har försökt förfina utbildningen på ett bra sätt, med en bra mix av självstudier och workshops. Då kan man dra nytta av andra och samtidigt få tid för reflektion både enskilt och tillsammans, berättar Malin Bergvall, projektledare.
Utöver att säkra utbildningskvalitén, berättar även Malin om vikten av systematik.
Man behöver värna lärmiljön på olika sätt och skapa förutsättningar för att kunskapen tas hand om och kommer till nytta för medarbetaren och verksamheten - för det behövs en plan och en tydlig målbild, menar Malin.
Testa din digitala kompetens:
Självskattning digital kompetens, Region Västerbotten
Självskatta digital kompetens hjälper deltagarna
277 deltagare var anmälda till de två utbildningsomgångar som genomfördes under projekttiden, varav 214 fullgjorde utbildningen. Självskattningarna visar att utbildningen gav stor effekt. Samtliga deltagare, uppdelat på kön och arbetslivserfarenhet, rapporterar att den digitala kompetensen stärkts – främst hos kvinnor. Målgrupperna som arbetat 20–30 år respektive mer än 30 år, var de som utvecklats mest. De skattade sig lägst innan utbildningen och skattade sig högst efter i samtliga kategorier. Deltagarna beskriver att de har börjat agera utifrån sin nya kompetens och fått värdefulla erfarenheter av lärande med stöd av digitala lärresurser och utbytet med varandra.
Lärkonceptet har också kunnat leva vidare och anpassas för att även passa mindre kommuner i projektet Digitala Västerbotten 2023. I det projektet har ytterligare 75 chefer och ledare gått och i projektet DVIS, Digitala Västerbotten i Samverkan, deltar nu 100 chefer och ledare från 10 kommuner/kommunalförbund.
Kontakt
Malin Bergvall
samordnare och projektledare, Regional utveckling
Region Västerbotten
Informationsansvarig
-
Anna Aspeheim
Utredare