Publicerad 21 oktober 2024

Exempel från Lunds kommun: ”Lära i Lund” har producerat 500 utbildningar på fyra år

Pandemin tydliggjorde behovet av centralt samordnade utbildningar. Ett omfattande projekt initierades för att utveckla och implementera digitala utbildningar. Idag har nästan 500 utbildningar producerats och nu vill kommunen utöka samarbetet över kommungränserna.

Peter Smidfelt, Lunds kommun

Peter Smidfelt, utbildningsproducent Lunds kommun

Satsning på intern kompetens

Innan utbildningsinitiativet hade kommunen ett system för digitala utbildningar, men det användes varken ofta eller effektivt. Många utbildningsinsatser genomfördes manuellt och utan central samordning. Med pandemin som katalysator valde Lunds kommun att satsa på sina utbildningar som en del av ett strategiskt arbete med lärande.

Det handlar om att genom tekniken erbjuda kompetensutveckling under hela arbetslivet och stärka chefens förutsättningar att leda. Vi arbetar med det på ett medvetet sätt, berättar Peter Smidfelt, utbildningsproducent i Lunds kommun.

Peter har arbetat med digitala utbildningar sedan 2002 och har en bakgrund inom pedagogik, data- och systemvetenskap. När kommunen identifierade behovet av en utbildningssatsning rekryterades Peter. Efterfrågan blev snabbt så stor att kommunen anställde en utbildningssamordnare som förstärkning, Lisa Larsson.

Vi är pedagogiska och tekniska experter, men faktakunskapen finns i förvaltningarna. Vi hjälper dem att paketera sin berättelse och göra den bra. De har idén om en utbildning och då hjälper vi dem att utforma den på vår gemensamma plattform, beskriver Peter.

En förutsättning för utbildningarnas genomslagskraft har varit det starka stödet av kommunledningen.

Vår kommundirektör, Christoffer Nilsson, är aktiv i utbildningarna. Han har till exempel gjort reklamfilmer för dem och understrukit vikten av att gå utbildningarna vi producerat. Genom detta gör vi en förflyttning från punktinsatser till verksamhetsstödjande långsiktiga insatser.

God grund ger goda förutsättningar och resultat

Med användning av den redan befintliga läroplattformen utför Peter och kollegor ett förvaltningsnära arbete med att producera utbildningar.

Vårt tillvägagångssätt ger oss en mer flexibel och anpassningsbar kompetensutveckling. Förvaltningarna själva kan nu lättare identifiera kunskapsluckor hos den egna personalen och erbjuda riktade utbildningar till sina medarbetare. Det har stärkt lärandet i våra verksamheter, beskriver Peter.

I den egna studion produceras utbildningsfilmer till verksamheten. Ett exempel är en satsning för vård och omsorg med en digital utbildning med praktiska inslag kring delegering av medicin. Verksamheten har rapporterat att mindre resurser krävdes och att fler medarbetare har genomgått utbildningen när de fick digitalt stöd.

Det mest fantastiska var att verksamheterna sa att delegeringen av medicin har fungerat bättre på vårdboendena och hemma hos våra äldre. Dessutom har våra sommarvikarier presterat bättre än tidigare.

En utvärdering av en annan utbildning för vårdpersonal om ett nytt patientjournalsystem visade att nästan alla deltagare fann den användbar i sitt arbete, och hälften använde materialet även efter utbildningens slut.

Det är styrkan med våra digitala utbildningar. Nästan ingen kan lära sig något vid ett enstaka tillfälle, genom att tillgängliggöra utbildningarna online kan personalen gå tillbaka och dubbelkolla och på så vis stärker vi det strategiska lärandet i kommunen.

Öppnar för samarbeten

Idag samarbetar Lunds kommun med Region Skåne för att ta fram gemensamma utbildningar för socialförvaltningarna gällande LSS-boenden. Regionen och samtliga 23 kommuner i Skåne arbetar med en speciell arbetsmetod som kräver utbildning.

Vi i Lunds kommun besitter inte kompetensen för att skapa den utbildningen själva, men det har Region Skåne. Så nu samarbetar vi. Vi står för pedagogiken och tekniken och de står för faktakunskaperna. Nu kommer utbildningen bli tillgänglig för 22 kommuner till, berättar Peter.

Nu vill kommunen också öppna för samarbete med andra kommuner i andra delar av landet.

Vi vill skapa ett utbyte och bjuda på det vi har, eftersom vi redan lagt resurser på det här istället för att andra ska behöva göra allt själva eller köpa in. Vi vill skapa en delarkultur.

Framgångsfaktorer

  • Pedagogisk och teknisk expertis.
  • Starkt organistoriskt stöd.
  • Användning av förvaltningarnas efterfrågan och kompetens.

Kontakt

Peter Smidfelt
utbildningsproducent
Lunds kommun

admin.internutbildningar@lund.se

Informationsansvarig

  • Lotta Gemzell
    Utredare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.