Publicerad 25 augusti 2023

Vad gäller för arbetstagare som under den utsatta tiden för valperiod inte gör ett val av pensionsavtal?

Att alla arbetstagare gör ett aktivt val av pensionsavtal är viktigt utifrån pensionens betydelse för framtida inkomst, samt att arbetsgivaren i och med det aktiva valet säkerställer att arbetstagaren getts möjlighet till val och att valet har dokumenterats.

Den arbetstagare som inte gör ett aktivt val kvarstår i KAP-KL. Valmöjligheten finns bara under perioden 1 april till 31 maj. Därefter går det inte att göra byte med möjlighet till tilläggsavgifter.

Informationsansvarig

  • Niclas Lindahl
    Förhandlare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Kan vi inte ringa samma dag, kommer vi att skicka ett e-postmeddelande för att bestämma tid för telefonkontakt. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.

Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.