Publicerad 22 december 2022

Från och med när gäller möjligheten att frånsäga sig en eventuell framtida möjlighet till SAP-R?

Från och med den 1 januari 2023. Det finns ingen bortre tidsgräns för när arbetstagaren kan välja bort en eventuell SAP-R och istället välja extra avsättning till pension eller i form av ett lönetillägg. Tillägget betalas inte retroaktivt utan utgår från att överenskommelse träffats. Ett val att avstå SAP-R och istället välja extra avsättning till pensionen eller ett lönetillägg går inte att ändra och gäller även framåt hos andra arbetsgivare inom räddningstjänst.

Informationsansvarig

  • Niclas Lindahl
    Förhandlare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Kan vi inte ringa samma dag, kommer vi att skicka ett e-postmeddelande för att bestämma tid för telefonkontakt. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.

Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.