Kraftsamling för välfärdens kompetensförsörjning
Säkra välfärdens kompetensförsörjning är ett av SKR:s strategiska uppdrag för mandatperioden. SKR:s beredning för kompetensförsörjning har tagit fram en Action plan för välfärdens kompetensförsörjning.
Resultatet är en kraftsamling med ett erbjudande om samlat stöd i att hantera kompetensutmaningen;
- I fokus är tre dellösningar på kompetensutmaningen som vi vet har störst potential att bättre ta tillvara befintliga medarbetares kapacitet och kompetens.
- Det nya är angreppssättet, förtroendevalda över partigränserna som vänder sig till andra förtroendevalda för att underlätta lärande av varandra och för att möjliggöra att det ska hända mer.
- Målet är att förtroendevalda får fördjupad kunskap och sätter dessa områden högre upp på den politiska agendan och fattar nödvändiga beslut som underlättar för HR och chefer att genomföra arbetet. Målet är även erfarenhetsutbyte och att delge varandra framgångsfaktorer.
Den 14 september lanserades kraftsamlingen i ett webbsänt seminarium. Medverkande: Åsa Viklund Lång, ordförande och Mia Frisk, vice ordförande, beredningen för kompetensförsörjning. Dessutom Anders Henriksson, SKR:s ordförande, Peter Danielsson, SKR:s vice ordförande, Palle Lundberg, SKR:s vd, Caroline Olsson, avdelningsdirektör för SKR:s arbetsgivarpolitiska avdelning. Längd cirka 50 minuter. Seminariet kommer att textas inom kort.
Prioriterade områden
I fokus är tre prioriterade områden som har störst potential att ta tillvara befintliga medarbetares kapacitet och kompetens. När arbetskraften inte räcker till går det inte att möta kompetensutmaningen enbart genom att rekrytera fler. Genom fler heltidsarbetande, ett jämställt uttag av föräldraledigheten, minskad sjukfrånvaro, förlängt arbetsliv och omställning och kompetensväxling, minskar rekryteringsbehovet.
1. Arbeta med friskfaktorer
Forskning visar att när vissa organisatoriska förutsättningar, så kallade friskfaktorer, finns på plats och fungerar väl så påverkas arbetsmiljön positivt. Medarbetare mår bra, utvecklas och attraktiviteten för yrket ökar.
2. Arbeta heltid och arbeta längre
Tre av fyra medarbetare i välfärden är kvinnor. Kvinnor är i hög grad frånvarande från arbetsmarknaden främst på grund av deltidsarbete, föräldraledighet, sjukfrånvaro och ett kortare arbetsliv. Rätt satsningar ökar kvinnors närvaro på arbetsmarknaden och säkrar kompetensförsörjningen.
3. Arbeta med tidig omställning
Omställning, kompetensutveckling och yrkesväxling är avgörande åtgärder för att säkra kompetensförsörjning i välfärden.
Presentations- och stödmaterial
Stödet utgörs av powerpoint-presentationer och frågor och svar.
1. Överblick över satsningen och de prioriterade områdena.
Kraftsamling för välfärdens komeptensförsörjning pitchversion (Powerpoint) Powerpoint, 753 kB.
2. Kortversion med en sammanfattning av de tre prioriterade områdena.
Kraftsamling för välfärdens kompetensförsörjning kortversion (Powerpoint) Powerpoint, 1 MB.
3. Introduktion och fördjupning av respektive område uppdelat i fakta, framgångsfaktorer, lärande exempel och länkar till mer stödmaterial. Här finns ytterligare information i anteckningarna.
Kraftsamling för välfärdens kompetensförsörjning långversion (Powerpoint) Powerpoint, 3 MB.
Frågor och svar om kraftsamling för välfärdens kompetensförsörjning
Frågor om kraftsamlingen i stort, om stödet eller förfrågan om ytterligare material eller dragning av satsningen, vänligen kontakta: beredningforkompetensforsorjning@skr.se
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Charlotta Undén
Förhandlare