Publicerad 28 maj 2024
Frågor och svar

Vilka arbetsplatser omfattas av varslet om arbetsnedläggelse från den 11 juni?

De varsel som mottogs av SKR och Sobona den 28 maj avser stridsåtgärden arbetsnedläggelse, det vill säga strejk, från och med den 11 juni klockan 11.00.

Varslet innebär en utökning på de sedan tidigare strejkvarslade regionerna samt Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Därutöver varslas nu även Region Värmland och Region Västmanland om strejk.

Berörda arbetstagare

Varslet omfattar medlemmar i Vårdförbundet och oorganiserade inom avtalsområdet. Arbetstagare som har semester, är sjukanmälda, tjänstlediga eller föräldralediga, inklusive ledighet för vård av barn, undantas enligt varslet i den utsträckning och under den tid som ledigheterna pågår. Även arbetstagare som genomgår utbildning undantas från stridsåtgärden.

Observera att Konfliktgruppens bedömning är att Vårdförbundet inte kan ta ut oorganiserade arbetstagare i strejk och har skrivit om detta i frågan - Kan arbetstagarorganisationen ta ut andra än sina medlemmar i stridsåtgärder?

Förvaltningschef, arbetstagare med förvaltningschefs ställning samt arbetstagare som regelmässigt har att företräda arbetsgivaren i kollektivavtalsförhandlingar samt verksamhetschefer omfattas inte av stridsåtgärden.

Vårdförbundets varsel 4 om stridsåtgärder till SKR med förteckningar 2024-05-28 (PDF) Pdf, 740 kB.

Vårdförbundets varsel 4 om stridsåtgärder till Sobona med förteckningar 2024-05-28 (PDF) Pdf, 215 kB.

Justeringar av varslet mot enskilda medlemmar kan förekomma och kommuniceras i sådana fall direkt med enskilda medlemmar i särskild ordning.

Informationsansvarig

  • Carola Lundberg
    Förhandlare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma eller efterföljande dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Det är viktigt att du som frågeställare finns tillgänglig för telefonsamtal under samma tidsperiod. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt.
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.

Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.