Publicerad 24 maj 2024
Frågor och svar

Varför har den centrala nämnden aktiverats?

Bakgrunden till att nämnden aktiverats är de konfliktvarsel om stridsåtgärder som lagts av Kommunal och Vårdförbundet. Vårdförbundet tog ut 63 000 medlemmar i konflikt den 25 april i en blockad mot övertid, mertid och nyanställningar. SKR, Sobona och Kommunal sade den 17 april ja till medlarnas bud och den strejken är avblåst.

Vårdförbundet har riktat ett strejkvarsel mot sju av landets största sjukhus som träder i kraft den 4 juni klockan 11.00. Vårdförbundets konfliktåtgärder omfattar sammanlagt 70 000 medarbetare i samtliga 21 regioner, fyra stora vårdbolag och 29 kommuner. Stridsåtgärderna handlar om att hindra övertidsarbete, mertidsarbete och nyanställningar, och från den 4 juni strejk. Regionerna bedömer att stridsåtgärderna riskerar att skapa betydande problem i vården.

Informationsansvarig

  • Carola Lundberg
    Förhandlare

Kontakta oss

Kontakta SKR

Välkommen att skicka din fråga till SKR inom arbetsrätt och kollektivavtal

  • SKR:s rådgivning riktar sig till personal- och förhandlingschefer i kommuner och regioner. Om frågan ställs på uppdrag av någon av dessa anger du det i formuläret.
  • Vi kontaktar dig normalt per telefon samma eller efterföljande dag som frågan skickas in, om vi inte bedömer att frågan kan besvaras per e-post. Det är viktigt att du som frågeställare finns tillgänglig för telefonsamtal under samma tidsperiod. Vi gör minst tre kontaktförsök, men om kontakt ändå inte kan upprättas avslutas ärendet. Du är då välkommen att skicka in ärendet på nytt.
  • Vid akuta frågor, vänligen ring SKR:s kontaktcenter på 08-452 70 00.

Ange gärna lagrum eller avtal som ärendet gäller. Beskriv var i processen ni befinner er och vilka eventuella åtgärder som redan vidtagits. Tänk på att inte ange personuppgifter.

Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef * (obligatorisk)
Frågan ställs av eller på uppdrag av personal- eller förhandlingschef


Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.