Publicerad: 1 oktober 2020

Nyhet

Pandemi och långsiktigt hållbarhetsarbete i fokus på årets kulturkonferens

Den 13–14 oktober arrangeras SKR:s Kulturkonferens ”Ställa om”. Mötet, som i år sker helt digitalt, tar sin utgångspunkt i kulturlivets förändrade förutsättningar efter vårens och sommarens corona-pandemi men belyser också insatser för mer långsiktig hållbar samhällsutveckling.

Anmälan och detaljerat program

Kultursektorn har varit hårt drabbad av corona-pandemin vilket har präglat arbetet på kulturförvaltningar på både kommunal och regional nivå under året. Samtidigt står man inför fler samhällsutmaningar. SKR arrangerar därför den 13–14 oktober ”Ställa om” – en online-konferens där möjligheterna till eget aktivt deltagande är stora.

Mötet tar utgångspunkt i kulturlivets förändrade förutsättningar och de erfarenheter som kommit till under våren och sommaren men spänner även bågen och belyser insatser för mer långsiktigt hållbar samhällsutveckling – vad kan kulturområdet bidra med för att nå de globala målen? Konferensen kommer ha många case från svenska kommuner, regioner och organisationer men sätter också frågorna i ett internationellt sammanhang.

Flera internationella profiler på talarlistan

Med oss har vi bland andra Andy Shallal, en framstående profil, inspiratör och entreprenör. Han är verksam i Washington DC där han driver Busboys and Poets – restauranger som ger näring åt kropp, själ och ande - "a cultural hub where racial and cultural connections are consciously uplifted”. Andy Shallal är grundare av flera organistationer för fred och rättvisa samt sitter i ett flertal styrelser som the Institute for Policy Studies, Race Forward, the Anacostia Coordinating Council och han är en av initiativtagarna till Think Local First DC.

Busboys and poets

Medverkar gör också Laila Kildesgaard, direktör, KL (Kommunernes Landsforening) som kommer att dela med sig av läget i danska kommuner och utmaningar nu och framöver i samtal med SKR:s Katrien Vanhaverbeke.

Arna Schram, kultur och turismdirektör i Reykjavik, Island, kommer ta upp hur den finansiella krisen i Island för några år sen påverkat kulturlivet och det offentligas roll samt vad vi kan lära av en tidigare omfattande och omskakande kris.

Fler talare under "Ställ om"

  • Amanda Lind, kultur- och demokratiminister
  • Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande, Sveriges Kommuner och Regioner
  • Christer Nylander, ordförande för riksdagens kulturutskott
  • Jenni Laiti, samisk artivist och klimataktivist samt verksam inom duodji
  • Barakat Ghebrehawariat, föreläsare, processledare och expertrådgivare
  • Och många många fler.

Informationsansvarig

  • Louise Andersson
    Handläggare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!