SKR har förnyat sina ståndpunkter gällande kultursamverkansmodellen för att tydliggöra förbundets inriktning. SKR har sedan införandet av modellen verkat för att medlemmarna ska ha goda förutsättningar att bedriva regional kulturverksamhet och att kultursamverkansmodellen ger utrymme för lokala och regionala behov och förutsättningar.
Ståndpunkter gällande kultursamverkansmodellen (PDF, nytt fönster)
Med dessa ståndpunkter sätter SKR ljuset på några av de områden som fortsatt behöver utvecklas för att stärka den regionala kulturverksamhetens förutsättningar att nå såväl regionala som nationella kulturpolitiska mål.
Kultursamverkansmodellen bygger på en omfattande samverkan mellan kommuner, regioner och stat samt med civilsamhälle och det professionella kulturlivet. SKR:s bedömning är att kultursamverkansmodellen har fungerat bra och fått många positiva konsekvenser, samtidigt är den en central faktor för arbetet på nationell, regional och lokal nivå och det är därför viktigt att vårda och utveckla den tillsammans.
SKR:s ståndpunkter tar upp följande områden:
Regional kulturverksamhet och kultursamverkansmodellen spelar en avgörande roll för tillgången till professionell kultur i hela landet. Detta arbete är fortsatt viktigt – i ljuset av coronapandemin blir det tydligt vilken stor roll kulturlivet spelar i människors liv samt hur sårbar strukturen för kulturlivet är. Kulturområdet är ett av de områden som drabbats hårt av pandemins konsekvenser men som också agerat snabbt för att bidra till människor i en svår situation. Utvecklad samverkan mellan kommuner, regioner och stat är avgörande för en fortsatt stark delaktighet i och tillgång till kultur i hela landet.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!