KARTA är en modell för kvalitetsutveckling i svensk förskola. Målsättningen är att ge huvudman och rektor i förskolan en modell för ökad kunskap om förskolans styrkor och utvecklingsbehov.
KARTA (Kartläggning, Analys, Resultat, Tidsanvändning och Arbetsmetoder) fokuserar på fem dimensioner – förskolans mål, ledning, kompetens, kultur och arbetssätt. Arbetet genomförs via en process med aktiv medverkan av rektor, förskollärare och barnskötare.
Modellen skapar bättre förutsättningar att styra förskolans resurser dit de gör störst nytta. På sikt bidrar KARTA till en lärande organisation; en förskola som bygger på kontinuerlig förbättring.
KARTA består av tre faser: kartläggning, lokal anpassning och genomförande. Kartläggningen genomförs av de förändringsledare som SKR utbildar. Dessa bistår sedan rektor som leder arbetet med att utveckla nya arbetssätt och processer, utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
KARTA – en modell för kvalitetsutveckling (PDF, nytt fönster)
SKR planerar nu för att erbjuda fler kommuner att delta i KARTA med en skräddarsydd utbildning för 2-6 förändringsledare per deltagande kommun. Dessa utbildas i KARTA:s processer och verktyg och leder arbetet tillsammans med rektor vid de deltagande förskolorna i den egna kommunen. Mer information kommer under hösten.
KARTA har utvecklats av SKR i samarbete med pilotkommuner – Borlänge, Gagnef, Kalmar, Landskrona, Lysekil, Norberg, Sollefteå, Stockholm och Sundbyberg. Modellen följer grundstrukturen från PRIO.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!