Publicerad: 4 april 2019

Umeå, 2019-02-20

Sedan i höstas kan utrikes födda Umeåbor delta i sfi-undervisning under föräldraledigheten. Samtidigt som en språklärare håller i lektionen finns en förskollärare på plats för att stödja i barnpassningen.

– Vi vill göra det möjligt för alla att lära sig språk, även om man precis har fått barn, säger Anne Kiviniemi, rektor för sfi.

Sedan ett antal år tillbaka har kommunen erbjudit samtalsgrupper på en öppen förskola. Det har man nu vidareutvecklat med hjälp av Länsstyrelsen utvecklingsmedel §37a. För projektet har man dock testat en annan typ av lokal, ett socialt företag vid namn GF Chansen som arbetar med matchning på arbetsmarknaden. Det stärker kopplingen till arbetslivet efter föräldraledigheten.

Två dagar i veckan kan föräldrar delta i undervisningen som utgår från teman såsom föräldraskap och förskolans roll.

– Sångstunder är ett bra sätt att lära sig språk samtidigt som det blir en trevlig stund för både barn och förälder. En sångstund stärker exempelvis uttalet samtidigt som föräldrarna får en bild av vad barnen kan ta del av för aktiviteter på förskolan. Det minskar osäkerheten kring att återgå till ordinarie sfi och sätta sitt barn i förskolan, säger Jannike Holmström Jacobs, som arbetar som språklärare i projektet.

Kontaktperson

Anne Kiviniemi
Rektor sfi
Anne.kiviniemi@umea.se

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!