Kommunerna har enligt skollagen ett aktivitetsansvar för ungdomar som är folkbokförda i kommunen och som har fullgjort sin skolplikt, men som inte har fyllt 20 år och inte genomför eller har fullföljt utbildning på nationella program i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning.
Kommunala aktivitetsansvaret omfattar unga under 20 år som:
För fullföljd utbildning måste examensbevis finnas (studiebevis är inte tillräckligt).
OBS från och med 1 juli 2018 omfattas inte elever på introduktionsprogrammen av aktivitetsansvaret. De omfattas av inrapportering till Statistiska centralbyrån till och med första halvåret 2018.
Aktivitetsansvaret innebär att kommunen ska:
Rapportera in uppgifter om ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret, SCB
Skolverket har i uppdrag att erbjuda stöd till kommunerna i genomförandet av aktivitetsansvaret. På deras webbplats finns stöd för planering, genomförande och utveckling av arbetet. Där går det också att anmäla intresse för kostnadsfritt stöd för verksamhetsutveckling.
Stöd för planering, genomförande och utveckling i arbetet med aktivitetsansvar, Skolverket
Skolverket har gett Statistiska centralbyrån, SCB, i uppdrag att samla uppgifterna från kommunerna. Ett viktigt syfte med insamlingen är att få ökad nationell kunskap om de ungdomar som omfattas av aktivitetsansvaret och de åtgärder som ungdomarna erbjuds. Insamling sker två gånger per år.
SKR är aktivt på olika sätt i frågan om kommunernas aktivitetsansvar, bland annat genom att:
Framhålla vikten av att aktivitetsansvaret kopplas till regeringens arbete inom den planerade 90-dagarsgarantin och överenskommelserna mellan kommun och arbetsförmedlingen.
Det finns nu möjlighet för de kommuner som vill att teckna avtal med Universitets- och högskolerådet (UHR) om att få tillgång till betygsdatabasen BEDA för att kunna få information om vilka unga som har avslutad gymnasieutbildning och alltså inte är aktuella för det kommunala aktivitetsansvaret. Detta för att underlätta arbetet med att ringa in de ungdomar som är aktuella.
SKR har tillsammans med några medlemmar drivit att kommunerna ska få den möjligheten, och i augusti 2015 kom förordningsförändringen till stånd.
Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.
Tack för att du hjälper oss!