- Startsida
- Primärvårdskvalitet
- Koder och Indikatorkonstruktion
- Indikatorrevision
- Revisionsprocessen
Revisionsprocessen
Revision av indikatorer för PrimärvårdsKvalitet görs årligen. Nya indikatorer tillkommer, gamla tas bort och detaljer justeras. Justeringarna kan t ex gälla att nya KVÅ-koder från Socialstyrelsen eller nya läkemedel läggs till eller att tidsperioden för datauttag justerats så att indikatorerna ska fungera bättre.
Revision görs ofta på initiativ av användare av PrimärvårdsKvalitet men också utifrån arbetsgruppens granskningar av nya koder, nya vårdprogram etc. Innan beslut om ändringar eller nya indikatorer görs i regel en prioritering av utvecklingsområden för indikatorer och därefter ibland en indikatorworkshop. Ofta görs också undersökning av vilken data som är tillgänglig genom testuttag och innan indikatorerna konstrueras och fastslås.
Ibland kan revisionen sträcka sig över ganska lång tid. Även om ändringar av indikatorer görs i början av året börjar de inte gälla förrän vid nästa årsskifte. I regel görs ändringarna av arbetsgruppen för PrimärvårdsKvalitet över våren och sommaren. Under hösten förs ändringarna in i den sk kvalitetsindikatorkatalogen. Planen är sedan att alla nyheter ska vara klara att använda i regionerna efter årsskiftet. Ibland tar det ännu lite längre tid.
Infektionsindikatorerna revideras årligen av PVQ Stramas indikatorgrupp.
STRAMA
Giltighetstid
Med giltighetstid menas den period när indikatorn är giltig som nationell indikator i Primärvårdskvalitet. Indikatorn kan dock fortfarande förekomma regionalt om den inte har programmerats om i det regionala IT-systemet.