Publicerad 15 oktober 2020

Carry over-principen

En tillsats som följer med en ingrediens, men som inte har någon funktion i den färdiga maträtten eller produkten, behöver inte anges i ingrediensförteckningen. Förutom om tillsatsen kommer från något av livsmedlen i allergenlistan. I så fall måste den anges.

EU:s allergenlista

  1. Spannmål som innehåller gluten: vete, råg, korn, havre¹, spelt, kamut och hybridiserade sorter av dessa
  2. Kräftdjur och produkter därav
  3. Ägg och produkter därav
  4. Fisk och produkter därav
  5. Jordnötter och produkter därav
  6. Sojabönor och produkter därav
  7. Mjölk (inklusive laktos) och produkter därav
  8. Nötter: mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt/Queenslandsnöt och produkter därav
  9. Selleri och produkter därav
  10. Senap och produkter därav
  11. Sesamfrön och produkter därav
  12. Svaveldioxid och sulfit över 10mg/kg
  13. Lupin och produkter därav
  14. Blötdjur (snäckor, musslor, bläckfisk och produkter därav

¹Ren havre är glutenfri

Dessa fjorton listade livsmedel är de som orsakar flest allvarliga allergiska reaktioner och överkänslighetsreaktioner bland EU:s befolkning. Den som serverar eller säljer livsmedel ska alltid kunna upplysa konsumenten om maten innehåller någon eller några av allergenerna på listan.

I en skriftlig ingrediensförteckning ska dessa allergen framhävas med annan stil, färg eller typsnitt.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.