Publicerad: 4 oktober 2018

Krönika: Automatisering som möjliggörare

Nu drar det ihop sig till Almedalen. Jag är själv inbjuden att delta i ett antal seminarier och jag tänker lyfta behovet av att hitta nya och effektiva arbetssätt inom offentlig sektor.

Foto Anna Gillquist

När andelen invånare i arbetsför ålder minskar påverkar inte bara detta välfärdens finansiering utan det blir även en kompetensförsörjningsfråga. Vi måste klara av vårt uppdrag med färre människor men ändå inte tappa i kvalitet.

Ett sätt att effektivisera är automatisering. Enligt internationella studier går det att automatisera cirka 50 procent av alla arbetsuppgifter inom ett par decennier och det finns stor potential inom kommunsektorn (och SKL släpper i dagarna en rapport om automatisering).

Men vad kan vi göra redan idag? Mycket är svaret. Börja med att identifiera vilka uppgifter som är lämpliga att automatisera. Vilka regelstyrda och förutsägbara uppgifter finns i din organisation? En lågt hängande frukt brukar vara ärendehantering.

Att hantera ett ärende är en omfattande administrativ uppgift. Men idag finns det teknik som kan göra detta åt oss, eller i alla fall vissa delar. Genom att automatisering kan handläggare lägga tid på andra arbetsuppgifter.

Även om ärendehantering är en naturlig arbetsuppgift att automatisera får du inte underskatta förändringsresan och förberedelsejobbet. Du måste investera i tid. Se över processer, skapa tydliga parametrar och ägarskap. När vi lyckas med automatisering får vi effektiva organisationer. Och att effektivisera kommer att vara ett måste för att kunna erbjuda en bra välfärd i framtiden.

Trevlig sommar!

Jenny Birkestad
Chef, SKL:s avdelning för digitalisering

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!