Publicerad: 21 januari 2020

Nyhet

Vägledning för införandet av utländska e-legitimationer

En ny vägledning ska hjälpa kommuner och regioner att införa utländska e-legitimationer i sina e-tjänster.

Endast 30 procent av kommunerna och regionerna i Sverige accepterar i dagsläget utländska e-legitimationer i sina e-tjänster. Enligt EU-förordningen gällande elektronisk identitet och betrodda tjänster, så kallad eIDAS förordningen, ska samtliga kommuner och regioner redan från september 2018, tillåta e-legitimationer från andra medlemsländer i sina e-tjänster. SKR har tagit fram en praktisk vägledning för att stödja kommuner och regioner i hur man gör för att ansluta sig till eIDAS.

- Digital identitet är en extremt viktig fråga. Den är grundläggande för att vi ska lyckas öka servicen med hjälp av digitalisering. Förhoppningen är att den framtagna vägledningen ska göra tröskeln lägre för kommuner att ansluta sig och tillåta utländska e-legitimationer i sina e-tjänster, säger Lotta Nordström, sektionschef, avdelningen för digitalisering.

Målet med eIDAS är att det ska bli enklare att använda sin e-legitimation för att utföra ärenden i andra EU‑länders e-tjänster. Behovet har ökat eftersom vi alltmer bor, arbetar, studerar och driver företag över våra landsgränser. Det ska vara enkelt att bo och arbeta inom EU-länder.

Lösningar för e-legitimering över landsgränserna är också en viktig förutsättning för EU-förordningen om en gemensam digital ingång till Europa, även kallad SDG-förordningen (The single digital gateway).

Vägledning för anslutning till eIDAS

Läs vidare

Informationsansvarig

  • Lotta Nordström
    Sektionschef

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!