- Startsida
- SKR
- Integration, social omsorg
- Social omsorg
- Våld i nära relation, hedersvåld
- Uppföljning, projektet SU-Kvinnofrid
SU-Kvinnofrid – projekt för systematisk uppföljning av stöd till våldsutsatta
I projektet SU-kvinnofrid har kommuner systematiskt följt upp socialtjänstens stöd till våldsutsatta vuxna på individnivå. Här hittar du resultat och lärdomar från projektet – baserat på uppföljning av över 3 000 ärenden.
SU-Kvinnofrid är ett projekt om individbaserad systematisk uppföljning (ISU), där SKR stöttat kommuner att följa upp socialtjänstens stöd till vuxna som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck.
Syftet med projektet har varit att
- öka kunskapen om målgruppen våldsutsatta, insatserna de får och om stödet gör någon skillnad
- ge kommuner bättre underlag att utveckla verksamheten
- ge kommuner möjlighet att jämföra och lära av varandra
- lägga grunden för mer och bättre statistik nationellt
SU-kvinnofrid har genomförts i två omgångar: 2019–2020 och 2021–2023. Projektet var en del av SKR:s kvinnofridssatsning, som genomförts med stöd av regeringen, med målet att stödja kommuner att stärka stödet för våldsutsatta.
SU-kvinnofrid 2021-2023
I SU-Kvinnofrid 2021-2023 deltog 47 kommuner, varav 34 har lämnat uppgifter för sammanställning nationellt. I slutrapporten redovisas resultaten baserat på statistik från 3 070 ärenden. Rapporten beskriver även lärdomar som dragits under projektets gång: Vad behöver kommuner för att arbeta med ISU?
Rapport: Socialtjänstens stöd till våldsutsatta vuxna, SU-Kvinnofrid 2021-2023
Frågor och svar om uppföljningen
Om projektet
Urval av resultaten
Lärdomar och medskick
SU-kvinnofrid 2019-2020
Åren 2019-2020 deltog 38 kommuner i SU-Kvinnofrid, varav 24 hade möjlighet att lämna uppgifter för nationell sammanställning. I slutrapporten beskrivs variabler, lärdomar samt resultat från uppföljningen på nationell nivå.
Slutrapport SU-Kvinnofrid 2019–2020 (PDF) Pdf, 2 MB.
Film och lärande exempel från Mölndals stad
Mölndals stad är en av de kommuner som deltog i SU-Kvinnofrid 2019-2020. I filmen berättar utvecklingsledare Joakim von Feilitzen, enhetschef Johan Magnusson och socialsekreterare Maria Esperi hur kommunens familjefridsteam kom igång med uppföljningen och vad de lärde sig på vägen. Filmen är cirka 3 minuter lång.
Mer om Mölndals arbete i SU-Kvinnofrid finns i SKR:s exempelbank.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Sofia Karlsson
Kommunikatör