Publicerad: 20 januari 2020

Nytt regelverk för eget boende (ebo)

Från den 1 juli 2020 kommer asylsökandes möjligheter att flytta till eget boende (ebo) i vissa områden att vara begränsade.

Riksdagen fattade den 27 november beslut om en ändring i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) som innebär att asylsökande som väljer att bo i eget boende (ebo) i vissa områden som huvudregel inte har rätt till dagersättning eller särskilt bidrag.

Den 5 december beslutade regeringen om ändringar i förordningen (1994:361) om mottagande av asylsökande m.fl. med kompletterande regler om vilka områden som ska omfattas av den nya regleringen.

32 kommuner omfattas av regleringen

Nedanstående 32 kommuner kommer att få anmäla till Migrationsverket att en eller flera delar av kommunen ska omfattas av regleringen.

Kommunerna är: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Genomförande och viktiga datum

Informationsansvarig

  • Karin Perols
    Utredare

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!