Publicerad 28 oktober 2022

Frågor och svar om tidsbegränsade uppehållstillstånd

  • Är uppehållstillstånd i 13 månader tillräckligt för att bli folkbokförd, omfattas av etableringen och socialförsäkringen samt ha rätt till studieförmåner?

    Ja, 13 månaders uppehållstillstånd är tillräckligt för att folkbokföras, omfattas av etableringen, kunna anvisas enligt bosättningslagen samt ha rätt till socialförsäkringsförmåner.

    Från den 1 augusti 2017 framgår det direkt av studiestödslagen att CSN får ge studiehjälp och studiemedel (bidrag och lån) även till dem som fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd med stöd av den så kallade begränsningslagen.

    Den som får uppehållstillstånd på grund av tillfälliga, praktiska verkställighetshinder (5 kap. 11 § utlänningslagen) omfattas dock inte av vare sig etableringen eller bosättningslagen, oavsett tillståndets längd. Ett sådant tillstånd kan ges om personen saknar skyddsbehov, men det finns tillfälliga, praktiska hinder för att verkställa ett beslut om utvisning till hemlandet.

  • Hur lång etableringsplan kan den som ges ett tidsbegränsat uppehållstillstånd få?

    Etableringsplanen kan maximalt motsvara tiden för uppehållstillståndet.

  • Vad gäller för de vars tidsbegränsade uppehållstillstånd går ut?

    Den som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd måste ansöka om ett nytt, förlängt uppehållstillstånd innan det första tillståndet går ut. Då kan personen fortsätta att uppbära vissa förmåner, såsom etableringsersättning, föräldrapenning och andra socialförsäkringsförmåner samt studiestöd, under tiden som Migrationsverket handlägger förlängningsansökan.

    Om ansökan ges in för sent, dvs. efter att det första tillståndet gått ut, kan den enskilde komma att omfattas av Migrationsverkets mottagningssystem igen och förlora olika förmåner. Personer som omfattas av mottagningssystemet (lagen om mottagande av asylsökande) har normalt inte rätt till ekonomiskt bistånd enligt 4 kap. 1 § SoL.

Informationsansvarig

  • Mia Hemmestad
    Förbundsjurist

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.