Publicerad 27 februari 2024

Nationella Punktprevalensmätningar (PPM) och Markörbaserad journalgranskning (MJG) avvecklas

Nationella Punktprevalensmätningar (PPM) samt Markörbaserad journalgranskning (MJG) avslutas efter beslut av SKR och styrgruppen för nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS). Det innebär att databaserna avvecklas.

SKR har mellan åren 2011 till 2022 haft överenskommelser med regeringen i syfte att stärka patientsäkerhetsarbetet hos regioner och kommuner. Som en del i överenskommelserna har SKR byggt upp och förvaltat metoder och verktyg för uppföljning av patientsäkerhet vilket inkluderar databaser för markörbaserad journalgranskning (MJG) och punktprevalensmätning (PPM). SKR har fortsatt att driva mätmetoder och databaserna för PPM och MJG även efter patientsäkerhetssatsningen avslutades med hjälp av Regionernas tilläggsfinansiering.

Frågor och svar om avvecklingen av PPM och MJG

Översyn genomfördes våren 2023

Under våren 2023 gjorde SKR en översyn av de framtida förutsättningarna för och finansiering av PPM och MJG. Den visade att metoderna är resurskrävande och att nuvarande databaslösningar inte är funktionella utifrån dagens behov. Med det som bakgrund fattade styrgruppen för nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård (SKS) ett beslut om att avsluta nuvarande PPM och MJG.

Vad händer nu?

Punktprevalensmätning PPM

Sista mätningen av Nationell punktprevalensmätning (PPM) genomfördes under 2023. Från och med 2024 genomförs inga mer nationella mätningar det vill säga; trycksår, vårdrelaterade infektioner (VRI) och basala hygien- och klädrutiner (BHK).

Nuvarande databas avvecklas under första delen av 2024. En mer detaljerad information kommer att gå ut till huvudadministratörerna av PPM i kommuner och regioner.

De riskområden som idag mäts på nationell nivå via PPM är fortsatt viktiga att följa i det lokala patientsäkerhetsarbetet i såväl regioner som kommuner.

Markörbaserad journalgranskning MJG

För MJG gäller följande:

  • MJG-databasen är öppen för inrapportering av 2023 års data till och med 19 april 2024.
  • SKR gör ingen nationell datainsamling under 2024.
  • MJG-databasen är öppen för nationella uttag till och med 30 juni 2024.
  • Handböcker och annat stödmaterial kommer så småningom att avpubliceras från skr.se, men kan tills vidare laddas ner för lokalt eller regionalt bruk.
  • Rapporterna med sammanställningar av MJG inom somatik och psykiatri för 2023 publiceras på skr.se 31 augusti.
  • Rapporter med sammanställningar som publicerats från och med 2020 kommer även fortsättningsvis att vara tillgängliga på skr.se.

De granskningsteam som vill ta ut egna data behöver med andra ord göra detta senast 30 juni 2024. Rapporterna kommer att vara tillgängliga under Rapporter och skrifter.

Rapporter och skrifter

Avvecklingsplanen har beslutats av SKS efter ett förslag från den nationella samverkansgruppen för patientsäkerhet.

Informationsansvarig

  • Lena Karlsson
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.