Publicerad: 29 mars 2017

Pilottester av Skype för videomöten

Under våren 2017 kommer Region Uppsala att testa att använda Skype som videoverktyg i plattformen Stöd och behandling.

Idag går det att använda video vid möten mellan behandlare och patient i Stöd och behandling. Men det finns behov av att kunna använda fler funktioner kopplat till video, bland annat att kunna använda delad skärm och kunna skicka meddelanden under videosamtalet. Dessutom vill användarna kunna använda video i mobiltelefonen. Därför kommer videotjänsten Skype att testas i två regioner under våren.

- Skype finns naturligt i vår arbetsmiljö och vi tyckte att det var bra att få in det i vår behandling, säger Stefan Wallin, projektledare för Stöd och behandling i Region Uppsala.

- Skype finns på mobila enheter, är vanligt vid videokontakt, det går att dela skärm och man kan chatta. Det har många funktioner som folk känner till och som är bra, framförallt vet de flesta hur Skype funkar. Och många barn och ungdomar använder idag nästan bara mobila
enheter.

Uppsalas pilottester med Skype i plattformen Stöd och behandling startar i maj, då lösningen
ska testas av ett urval patienter vid depressionsbehandlingar på Psykiatrimottagningen för unga vuxna. Patienterna kommer att erbjudas att få bedömningssamtalet inför en behandling via video istället för att komma till mottagningen.

Säker inloggning

- Patienten får en inbjudan till ett videomöte per mejl med en länk, när de klickar på länken hamnar patienten i ett virtuellt väntrum där länken aktiveras, säger Stefan Wallin.

Rent tekniskt sker allt i 1177.se. Invånaren loggar in via sitt bank-ID och vårdgivaren loggar in med Siths-kort. Skillnaden mot den vanliga Skypelösningen är att det sker en säker autentisering av användarna, för övrigt är det ingen skillnad. Behandlaren och patienten kan se varandra, dela skrivbord och chatta.

- Videomötet ersätter ju inte alla möten, men det är bra att kunna erbjuda denna kontakt också. Patienten slipper långa resor och att vara borta från jobbet en hel dag för en timmes besök, eller så har patienten kanske en diagnos där det inte känns bekvämt att komma till
mottagningen, säger Stefan Wallin.

- Jag tror att det kan bli en väldig skillnad för både behandlare och patienterna. Sjukvården måste tänka annorlunda och kunna erbjuda vård på annat sätt.

Kontakt

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss!