Publicerad 17 oktober 2024

Länsdialog om läge och behov i Dalarna

Den 11 oktober träffades Dalarnas kommuner för länsdialog om nuläge och behov inför nya socialtjänstlagen. Dialogerna är en del i arbetet med läges- och behovsanalyser runt om i landet, och Dalarna är ett av de län som var först ut.

Syftet med länsdialogerna är att dela erfarenheter, ge skjuts till utvecklingen framåt och stärka samverkan i länet för en mer förebyggande, tillgänglig, jämställd och kunskapsbaserad socialtjänst.

Över 100 personer deltog

Vid Dalarnas länsdialog var 115 personer på plats: Chefer, verksamhetsutvecklare och politiker från länets 15 kommuner, samt representanter från bland annat skolan, Region Dalarna, SKR och Socialstyrelsen. Dagen arrangerades av RSS Dalarna, socialtjänstens regionala samverkans- och stödstruktur i länet.

Några röster: Vad tar du med dig från länsdialogen?

Foto gruppbild en man och två kvinnor utomhus

Christoffer Nilsson, Matilda Kilström, Maria Eklöf

Christopher Nilsson, ordförande i omsorgsnämnden, Smedjebackens kommun:
– Behovet av nytänkande, att våga våga. Vi behöver lära av varandra.

Matilda Kilström, ordförande i familje- och utbildningsnämnden, Smedjebackens kommun:
– Vikten av att arbeta på bredden i omställningen. Ingen klarar detta själv!

Maria Ekelöf, utvecklingsledare RSS Dalarna:
– Vi har kraftsamlat tillsammans inför det omställningsarbete som ska komma till nytta för Dalarnas invånare. Jag tar med den en goa känslan att samlas alla kommuner med regionen och tänka nytt tillsammans. Det ger RSS Dalarna värdefull kunskap om hur vi ska kunna vara ett stöd för kommunerna.

 

Foto en man och en kvinna

Magnus Nordahl, Ulla Jansson

Magnus Nordahl, verksamhetschef Barn och unga, Falu kommun:
– Äntligen ny socialtjänstlag! Jag hoppas att detta kommer leda till minskad byråkrati och ökad tillgänglighet för våra invånare.

Ulla Jansson, enhetschef individ- och familjeomsorgen, Orsa kommun:
– Vi har väntat länge på den här lagen. Det här är inte bara socialtjänstens omställning, det är hela samhällets omställning.

 

Foto en man och två kvinnor på en trappa utomhus

Malin Lindén Olsson, Niklas Nordahl, Susanne Norberg

Malin Lindén Olsson, socialchef, Rättviks kommun:
– Länsdialogen blir en bra gemensam plattform för Dalarna och är ett bra stöd tillsammans med stödmaterialet i den fortsatta processen.

Niklas Nordahl, verksamhetsutvecklare, Hedemora kommun:
– Länsdialogen har varit hjälpsam för att skapa nya nätverk.

Susanne Norberg, ordförande i omvårdnadsnämnden, Falu kommun:
– Viktigt med diskussionsforum. Värdefullt att ha tagit del av stödmaterialet innan länsdialogen.

 

Behov av samverkan lyftes särskilt

Under träffen varvades övningar med dialog där kommunerna delade med sig av sitt nuläge och behov, visioner om var socialtjänsten befinner sig om 10 år, samt hur olika roller kan skapa förutsättningar för en lyckad omställning.


Under dialogen lyftes även behovet att samverka, till exempel kring komplexa frågor, nära vård, insatser som är mindre förekommande, och kring nya förebyggande, jämställda och kunskapsbaserade arbetssätt. Behovet av stöd från RSS och nationella aktörer lyftes också.

Vad händer nu?

Många kommuner är i uppstartsfas i omställningsarbetet, och nu väntar arbetet med analyser lokalt. En del kommuner har redan börjat testa SKR:s verktyg Skatta läget och Socialstyrelsens kommundata för att göra lokala analyser inför Socialstyrelsen insamling av kommunernas lägesbilder.

Hur tar RSS Dalarna vidare behoven av samverkan?

Jus nu utvecklar RSS Dalarna ett regionalt stöd för omställningen med flera olika spår utifrån behoven som framkommit i tidigare dialoger och under länsdialogen. Ett spår handlar om individbaserad systematisk uppföljning (ISU). Under våren 2025 arrangerar RSS Dalarna en uppföljande dialog för sina kommuner.

Läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen

Kommuner kan få stöd att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. I stödet ingår stöd att analysera nuläge och behov lokalt, och att föra dialog tillsammans med andra kommuner i länet.

Länsdialogerna genomförs av de regionala samverkans- och stödstrukturerna RSS, på uppdrag av sina kommuner. SKR har bidragit med stöd till RSS och kommuner inför länsdialogen, men RSS leder och anpassar dialogen utifrån behoven i länet.


Stöd för lokala analys har tagits fram av SKR och Socialstyrelsen. I september 2025 ska Socialstyrelsen rapportera in en samlad lägesbild av kommunernas behov till regeringen.


Läges- och behovsanalyser – stöd till kommuner

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.