- Startsida
- Framtidens socialtjänst
- Kunskap och stöd
- Lärprocess Framtidens socialtjänst
Lärprocess Framtidens socialtjänst
Nu kan din kommun gå med i en gemensam lärprocess 2026-2028 som stöd att fortsätta driva förändringar i linje med nya socialtjänstlagen. Lärprocessen är ett nationellt koncept från SKR som genomförs av RSS, där kommuner löpande lär av varandra.
I filmen berättar Maria Högkvist, projektledare SKR, vad lärprocessen innebär. Längd knappt 15 minuter.
Anmäl intresse senast 9 maj (ej bindande)
Vill din kommun delta i lärprocessen? Meddela intresse senast 9 maj. Anmälan är inte bindande, men viktig för att SKR och RSS ska kunna planera för processen.
Anmäl intresse att delta i Lärprocess Framtidens socialtjänst
Slutgiltigt besked om din kommun vill delta behöver du skicka in först 19 juni 2025. Anmälan om deltagande skickas in via ett annat formulär som kommer att publiceras här på webbplatsen.
Syftet med lärprocessen
Syftet med lärprocessen är att stödja kommunerna att utveckla en mer förebyggande, lätt tillgänglig, jämlik och jämställd och kunskapsbaserad socialtjänst i linje med nya socialtjänstlagen. Processen bygger på en metod där kommuner systematiskt jämför och lär av varandra. Det är ett effektivt sätt att tillsammans hitta nya lösningar.
Genom att delta i lärprocessen får du
- löpande lära av andra kommuner i en strukturerad process
- vägledning att jobba med förflyttningar på hemmaplan
- stöd från regional och nationell nivå
- en unik möjlighet att bidra till en utvecklingsrörelse över hela landet
Fortsättning på läges- och behovsanalyserna
Lärprocessen är en fortsättning på stödpaketet från SKR för de läges- och behovsanalyser som kommuner arbetat med hösten 2024 och en bit in på 2025. Lärprocessen tar bland annat avstamp i resultaten från det digitala verktyget Skatta läget och de länsdialoger om läge och behov kommuner deltagit i.
SKR utvecklar konceptet, RSS genomför
Lärprocessen utvecklas av SKR, men det är RSS som genomför processen tillsammans med kommuner. Lärprocessen är alltså ett nationellt koncept, som genomförs regionalt, för att stödja utveckling lokalt.
RSS står för regionala samverkans- och stödstrukturerna och finns i varje län. RSS stödjer kunskapsutveckling i socialtjänsten, och är vanligtvis organiserat inom kommunförbund, regionen eller FoU-enheter.
Vad ingår i lärprocessen?
Lärprocessen bygger på:
- Lärande tillsammans: Lärträffar där kommunerna strukturerat lär av varandra. Träffarna genomförs av RSS och utgår ifrån länen, men det ska också vara möjligt att lära mellan jämförbara kommuner i andra län.
- Vägledning och stöd att driva förflyttningar i linje med nya socialtjänstlagen. Vägledningen baseras bland annat på de olika avsnitten i Skatta läget (materialet utvecklas under 2025).
- Eget förändringsarbete: Mellan träffarna driver kommunerna utvecklingsarbete på hemmaplan.
Vilka funktioner/roller deltar från kommunerna?
Lärprocessen riktar sig till ledningsfunktioner inom socialtjänsten. För att vara med i lärprocessen behöver följande personer delta:
- Chef på högre ledningsnivå: Förvaltningschef för socialtjänsten, och/eller avdelningschef/verksamhetschef.
- Förtroendevald: Till exempel ordförande/vice ordförande i social-/omsorgsnämnd.
- Nyckelperson: Strateg/samordnare/verksamhetsnära chef som har ansvar att driva omställningen av socialtjänsten lokalt.
SKR rekommenderar att även kommundirektör och kommunstyrelsens ordförande deltar vid uppstart och avslutande träff. Under arbetets gång kan du också involvera andra funktioner och roller.
Lärprocess – erfarenheter från andra
Lärprocessen Framtidens socialtjänst bygger på ett likande koncept som SKR:s Modellkoncept för jämställdhet – ett koncept där kommuner strukturerat lär av varandra, får stöd av en vägledning och där olika nyckelroller i kommunen deltar.
I filmen hör du några röster från modellkonceptets deltagare i Kristianstad, Karlstad, Kramfors och Härnösands kommun samt region Kronoberg. Vad är fördelarna med en gemensam lärprocess? Och vad har processen inneburit för dem? Längd knappt 3 minuter.
Vad förbinder sig kommunerna till?
För att kunna delta behöver din kommun
- ha fattat beslut och förankrat med ledningen att kommunen ska delta (detta behöver vara klart för att skicka in anmälan om deltagande senast 19 juni)
- avsatt tid och resurser för att delta och driva utvecklingsarbete (det är obligatoriskt att följande funktioner deltar: hög chef, politiker samt nyckelperson/samordnare)
- följa lärprocessens koncept: delta på möten och träffar, bidra till lärande, driva eget förbättringsarbete mellan träffarna.
Finansiering
Lärprocessen finansieras inom ramen för SKR:s överenskommelse med regeringen. RSS har också fått statliga medel 2025 för att stödja kommunerna. För kommunerna kostar det inget att delta, men kommunerna bekostar själva resor, mat och logi i samband med träffarna.
Tidplan
Förberedelser 2025
- 9 maj: Sista dag att meddela sin intresse
- 19 juni: Sista dag att meddela beslut om deltagande och vilka som deltar från din kommun
- Juni-september: SKR och RSS tar fram förslag på organisation/grupper som ska lära av varandra
- Höst: Kommuner får information inför uppstart
Lärprocess 2026-2028 preliminär tidplan
I lärprocessen ingår fysiska heldagsträffar. Mellan träffarna driver kommunerna eget utvecklingsarbete på hemmaplan. Här är en preliminär tidplan för träffarna:
- Januari 2026: Uppstartskonferens
- Maj 2026: Lärträff 1
- Oktober 2026: Lärträff 2
- Februari 2027: Lärträff 3
- September 2027: Lärträff 4
- Januari 2028: Regional resultatkonferens
- Maj 2028: Nationell resultatkonferens (eventuellt)
Informationsansvarig
-
Maria Högkvist
Handläggare