Publicerad 15 april 2025

Tips om nästa steg: Sammanställ, fördjupa och förankra analysen

Kommunernas läges- och behovsanalyser ger ett bra underlag inför det fortsatta arbetet att ställa om till nya socialtjänstlagen. SKR har tagit fram fyra tips för nästa steg, samt stöd hur kommuner kan fördjupa analysen med stöd av Kolada.

Fyra tips om nästa steg

Maria Högkvist, projektledare SKR, ger fyra snabba tips hur du kan gå vidare med din läges- och behovsanalys. Längd 4 minuter.

Tipsen i filmen

1. Sammanställ och fördjupa läges-och behovsanalysen

Sammanställ och analysera slutsatserna utifrån Skatta läget, länsdialogen, Socialstyrelsens kommundata, analysstöd och enkät om lägesbilder:

  • Hur ser nuläge och behov ut?
  • Vad kan vara orsaker till att det ser ut som det gör?
  • Vad är era styrkor och utmaningar?

Fundera på om analysen behöver fördjupas

Kan analysen kompletteras med hjälp av annan data? Kan du ta hjälp av fler i kommunen? Du kan komplettera nu, eller i ett senare skede.

Här kan du till exempel hämta kompletterande data:

  • Kolada (se länkar och film längre ner på sidan)
  • Brukarundersökningar
  • Andra nyckeltal hos exempelvis myndigheter som rör din eller andra förvaltningar i kommunen
  • NUSO (Karlstads universitet och SKR:s nationella studie i den sociala barn- och ungdomsvården)

Brukarundersökningar i socialtjänsten, nationella resultat

Resultat från NUSO

Finns det områden som behöver undersökas vidare?

Här kan du till exempel

  • undersöka vilken kunskap finns i verksamheten om målgrupper och de insatser som erbjuds
  • kartlägga vilka insatser som ges idag, eller uppdatera om du har en äldre kartläggning (och kanske särskilt fokusera på insatser utan behovsprövning)
  • använda individbaserad systematisk uppföljning (ISU) för att ta reda på mer om målgrupper, insatser och resultat.

Vad är ISU?

ISU är ett arbetssätt för att beskriva, mäta och dokumentera enskilda personers problem/behov, insatser och resultat sammanställa informationen på gruppnivå för att ge kunskap om och underlag för utveckling av verksamheten.

Bygg lokal kunskap med hjälp av ISU

Tidigare kartläggning av insatser

Under 2022 publicerade SKR en kartläggning över vilka insatser som ges i socialtjänsten, hur de ges och vilka insatser kommuner skulle vilja ge utan behovsprövning. Kartläggningen kan användas som utgångspunkt om du vill göra eller uppdatera en lokal kartläggning.

Kartläggning av socialtjänstens insatser

2. Förankra analysen med berörda

Förankra insikter och slutsatser från läges- och behovsanalysen med chefer, medarbetare, nämnd och kommunledning. Vad behöver de veta för att ni tillsammans ska kunna ta nästa steg och gå från analys till förändring? Har ni samsyn kring läge och behov? Kan ni kroka arm med fler kollegor/verksamheter i kommunen? Kan ni hjälpas åt fler kommuner, kanske avtalssamverka?


3. Ta fram en plan för nästa steg

Ta fram en plan för vad ni behöver göra på kort och lång sikt. Vad är mest prioriterat och vad kan ge störst effekt? Behöver ni göra mindre av något eller helt sluta göra något för att skapa utrymme för nytt? Hur bygger kommunen kapacitet för att göra de förflyttningar som krävs? Behövs en särskild handlingsplan eller kan det läggas in i ordinarie verksamhetsplaner? Vad behöver analyseras över tid, kanske årligen framåt?

4. Förankra planen, testa och följ upp

Gå från ord till handling. Förankra vad som behöver göras, börja testa och följ upp. Om ni hittar bra arbetssätt så fundera över om det är något som kan införas brett. Vad behöver ni göra själva och vad kan ni göra tillsammans med andra kommuner?


Exempel från Järfälla

SKR:s Maria Högkvist pratar med Mikael Skaghammar, processledare i Järfälla kommun. Hur har Järfälla använt Skatta läget och vilka andra data har de vägt in? Vilka roller och funktioner involverades i analysen, och vad blir Järfällas nästa steg? Längd: 26 minuter.

 

Analysera kommundata med hjälp av Kolada

I databasen Kolada finns tre nya nyckeltalsvisningar som stöd för dig som vill fördjupa din läges- och behovsanalys. De kan vara lite enklare att använda än Socialstyrelsens excelfiler med kommundata, som är omfattande.

Barn – nyckeltalsvisning Kolada

Vuxna – nyckeltalsvisning Kolada

Äldre – nyckeltalsvisning Kolada

I filmen visar Maria Price hur du kan använda nyckeltalen. Maria Price är kanslichef på RKA, Rådet för kommunala analyser. Inspelningen är från ett frukostseminarium i februari 2025. Längd: 32 minuter.

Här hittar du styrsnurran som nämns i filmen:

Styrsnurran – verktyg för planering


Informationsansvarig

  • Maria Högkvist
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.